הפתרון הישראלי שמסייע לטיפול בדום נשימה בשינה: מחקר בשיתוף מרכז רפואי כרמל מקבוצת כללית מצא כי אפליקציית אימון השינה של חברת dayzz מסייעת למטופלים להתמיד בטיפול הרפואי לדום נשימה בשינה.
חברת dayzz המציעה פתרונות דיגיטליים מבוססי AI לצורך ניהול ושיפור הרגלי השינה של עובדים, בשיתוף המכון לרפואת שינה של בית החולים כרמל ובהובלת פרופסור גיורא פילר, מפרסמת תוצאות מחקר פיילוט הנועד לבחון את יעילות הטיפול הדיגיטלי של דייז ככלי תומך במקביל לטיפול הרפואי המסורתי. תוצאות המחקר מצביעות על כך שמשתתפים אשר סבלו מהפרעת דום נשימה בשינה וטופלו באמצעות האפליקציה של דייז השתמשו במכשיר נשימה CPAP בכ-30 דקות יותר בממוצע כל לילה, ובכך שיפרו את הצלחת הטיפול.
4 צפייה בגלריה
צילום מסך אפליקציית דייז
צילום מסך אפליקציית דייז
צילום מסך אפליקציית דייז
(צילום: אצלי דדון)
פרופ' פילר מכרמל מסביר כי "דום נשימה חסימתי בשינה (Obstructive Sleep Apnea) היא אחת מהפרעות השינה הנפוצות ביותר בעולם עם מספר מוערך של כ-54 מיליון אמריקאים הסובלים מכך ברמה קלה עד חמורה. ההפרעה מובילה לישנוניות יתר יומית, ירידה באנרגיה במהלך היום, ירידה באיכות החיים ובתפקוד בעבודה וכן מהווה גורם סיכון למחלות לב, יתר לחץ דם והפרעות קצב. קו הטיפול הראשוני המקובל ביותר כיום להפרעה הוא שימוש במכשיר נשימתי הנקרא CPAP אשר פועל בהזרמה מתמשכת של לחץ אוויר במהלך הלילה ובכך מסייע בהפחתת הפסקות נשימה ונחירות".
4 צפייה בגלריה
פרופ גיורא פילר מבית החולים כרמל
פרופ גיורא פילר מבית החולים כרמל
פרופ גיורא פילר מבית החולים כרמל
(צילום: אלי דדון)
על אף שמכשיר ה CPAP הוכח כיעיל, אחוז ניכר מהמטופלים נוטה שלא לדבוק בשימוש בו כיוון שלרובם מתקשים להסתגל לשינה איתו. בנוסף, המכשיר דורש תמיכה והדרכה מתמשכת על מנת להצליח לשלבו כראוי בשגרת חיי המטופל. עקב מחסור חמור במומחי שינה לא מעט מהמטופלים נוטשים את התהליך באי תמיכה מספקת.
המחקר, שנעשה בשיתוף בית החולים כרמל בתמיכת רשות החדשנות, בחן מטופלים אשר אובחנו עם דום נשימה בשינה וקיבלו טיפול עם מכשיר CPAP. המטופלים חולקו לשתי קבוצות כאשר כולם קיבלו את הטיפול הרפואי המקובל במרפאת השינה של ביה"ח הכולל פגישה עם רופא מומחה לשינה וטכנאי CPAP . קבוצת הניסוי של המחקר קיבלה טיפול נוסף, הכולל את השימוש באפליקציית dayzz וכן מכשיר FitBit לניטור השינה.
התוצאות הראו שמשתמשים באפליקציית dayzz השתמשו במכשיר ה CPAP ב-30 דקות יותר בממוצע ללילה במשך שבעה מתוך שמונת השבועות של המחקר, דבר אשר העלה את אחוזי הצלחת הטיפול. "התוצאות מצביעות לא רק על על היתרון המשמעותי שיש לכלים דיגיטליים בטיפול בבעיות שינה, אלא על היכולת הייחודיות שהם מביאים עימם להנגשת טיפול, הפחתת העומס הקיים על מערכת הבריאות וחסכון נגזר בעלויות" אומרת ד"ר מירב כהן ציון, Chief Science Officer בחברת dayzz.
4 צפייה בגלריה
גרף השוואה של האפליקציה
גרף השוואה של האפליקציה
גרף השוואה של האפליקציה
(צילום: באדיבות בית חולים כרמל)
השירות של דייז, אשר מבוסס טכנולוגיית AI מבצע הערכה ראשונית של מצב השינה של המטופל באמצעות שאלון מתוקף קלינית ומגיש למשתמש תכנית שיפור שינה מבוססת עקרונות CBT ואימון אנושי באמצעות אפליקציה. באמצעות איסוף נתונים מתמשך ממגוון מקורות מידע כגון מכשירים לבישים וחיישני הטלפון, האפליקציה לומדת את המשתמש ומתאימה באופן דינמי ומתמשך תכנית שינה אישית אשר מונגשת בזמן הנכון ובמקום הנכון. בשילוב עם אלמנטים טכנולוגיים כגון מנגנוני תגמול ומשחקיות, האפליקציה משיגה חווית מותאמת אישית אשר מובילה לרמות שימושיות, דבקות בטיפול ושביעות רצון גבוהות.
4 צפייה בגלריה
פרופ' פילר עם מטופלת במעבדת השינה בכרמל
פרופ' פילר עם מטופלת במעבדת השינה בכרמל
פרופ' פילר עם מטופלת במעבדת השינה בכרמל
(צילום: אלי דדון)
"פתרון השינה החדשני של dayzz הוא מהפכני עבור מטופלים הנזקקים למכשירי CPAP", אומר פרופסור גיורא פילר, מנהל המרפאה לרפואת שינה בבית החולים כרמל. "שילוב הטיפול המסורתי להפרעות שינה יחד עם טיפול דיגיטלי מרחוק יאפשר למטופלים לקבל מעטפת תמיכה מתמשכת שהם כל כך זקוקים לה. אנחנו מאמינים שהחיבור בין כלים טכנולוגיים מתקדמים לבין ארגון בריאות כמו שלנו יאפשר לנו להמשיך להתמקד בצרכי המטופל ובמיקומו במרכז".