"חלב אם נחשב למזון הבריא והמתאים ביותר לתינוקות, משחר ההיסטוריה התבססה הזנת התינוק על הנקה. ההתייחסות להנקה זה אלפי שנים היא כאל פעולה טבעית בסיסית ומובנת מאליה וגם ההתפתחות והתקדמות האדירה של המדע והטכנולוגיה לא שינתה זאת", אומר ד"ר אבי פכט – מומחה כללית בגסטרואנטרולוגיה ילדים במחוז חיפה וגליל מערבי. "כי חלב אם מכיל את כל המרכיבים התזונתיים החיוניים ומתאים בצורה מושלמת לתינוק האנושי והכול ללא עלות כשהיא".
מדוע חלב אם הינו המזון המושלם?
חלב אם מכיל מעבר לכל אבות המזון גם גורמי גדילה שונים, נוגדנים רבים המגנים בפני זיהומים שונים, והרכבו מותאם באופן אינדיווידואלי לצרכי התינוק ולשלב ההתפתחותי של מערכת העיכול של התינוק המשתנה משך תקופת ההנקה עם גדילת התינוק.
2 צפייה בגלריה
אילוסטרציה. צילום: shutterstock
אילוסטרציה. צילום: shutterstock
אילוסטרציה. צילום: shutterstock
מתי להתחיל להניק?
ניתן להתחיל בהנקה כבר במהלך השעה הראשונה שלאחר הלידה ,הקשר ראשוני הנוצר עוזר לילוד לתרגל את רפלקס המציצה ומעודד את הקשר והקרבה הראשונים בין האם לילד. בימים הראשונים להנקה מופרש הקולוסטרום שהוא נוזל מרוכז עשיר מאוד בנוגדנים ונותן לילד הגנה ראשונית למערכת העיכול והכנה להמשך היניקה וההאכלה ולכן קיימת חשיבות גדולה במיוחד להנקה ראשונית זו. יצור החלב הינו לפי צרכי היניקה, במנגנון של משוב חיובי - ככל שהתינוק יונק יותר, כן נוצר יותר חלב. בהתמעטות ההנקות, פוחת יצור החלב ולכן תוספות תרכובות מזון לתינוקות אינם מומלצות.
חלב בשל משתנה בזמן הארוחה לשני הרכבים שונים: חלב קדמי, המשתחרר בתחילת ההנקה מיוצר בכמות גדולה יותר. הוא עשיר בחלבונים ודי מים לכלל צרכי התינוק. לאחר מכן משתחרר, במהלך ההנקה, חלב אחורי. הוא עשיר יותר בשומנים וקלוריות, לכן זרימתו איטית יותר והוא מספק את מרבית הקלוריות. לחלב האם יש יכולות מופלאה גם של שינוי במשך הזמן, בהתאם לצרכי התינוק: ככל שהתינוק בוגר יותר, החלב שומני יותר ומספק יותר קלוריות.
ההמלצה הינה שעד גיל 4 חודשים הזנה הטובה ביותר היא חלב אם בלבד, ללא תוספות נוזלים או מזון אחר פרט לתוספי ויטמינים ומינרלים. לאחר מכן, יש לשלב יחד עם ההנקה טעימות של מזון ולבסוף גם ארוחות מוצקות בהתאם להתפתחות הפיזית של התינוק.
יתרונות ההנקה
במחקרים רבים נצפו היתרונות הבאים: הקטנת שכיחות דלקת אוזן תיכונה, הפחתה בזיהומים במערכת עיכול ובמערכת נשימה, הפחתה בשעורי ההשמנה בילדים, הפחתת יתר לחץ דם בגיל מבוגר והפחתה בשיעורי אסטמה ואלרגיות עוריות שונות, הפחתה בהתפתחות סוכרת , מניעת עצירות ושלשול ופחות גזים. במספר עבודות דווח על יתרונות גם לאם המיניקה: הפחתת דימומים לאחר הלידה במהירות רבה יותר, דווח על סיכון נמוך יותר לסרטן שד ולאוסטיאופורוזיס.
2 צפייה בגלריה
אילוסטרציה. צילום: shutterstock
אילוסטרציה. צילום: shutterstock
אילוסטרציה. צילום: shutterstock
האם אם מיניקה צריכה לשמור על דיאטה מסוימת?
אמהות רבות נמנעות ממזונות שונים בגלל האמונה כי בכך יקלו על כאבי בטן או רגישות למזון של היונק, אך חשוב לציין שאין לכך תימוכין בספרות, אם התינוק מתפתח כרגיל ללא כל תלונות יוצאות דופן אין האם צריכה להימנע ממזונות שונים ויכולה לאכל כרגיל, כולל תבלינים להם היא רגילה. לגבי קפה ותה רגיל ההמלצה שאין לשתות יש יותר מ-3 כוסות ליום, אך חשוב לשתות 10-12 כוסות נוזלים מידי יום. יש להימנע לחלוטין מאלכוהול, עישון , ולהמעיט באכילת דגי ים (בגלל הכספית) בכל זמן ההנקה . במידה ויש התרשמות כי התינוק סובל מגזים, יש הטוענים כי ניתן לנסות ולפחית מוצרים יוצרי גזים כגון : כרובית ברוקולי וקטניות. במידה והאם צמחונית חשוב להתייעץ עם דיאטנית קלינית לגבי תוספי תזונה.
הנקה מומלצת כמזון בלעדי בחודשי החיים הראשונים וגם אם קשה בהתחלה...כדאי להתמיד ולא לוותר ובמידת הצורך להיעזר ברופא הילדים , דיאטנית ילדים, או יועצת הנקה.
סדנאות הנקה נערכות ברחבי מחוז חיפה וג"מ. לפרטים והרשמה יש להתקשר 5545* או לשלוח מייל sadnaothaifa@clalit.org.il