גם כיום, 73 לאחר תום מלחמת העולם השנייה, יש לא מעט אנשים שטרם הוכרו כניצולי שואה או אינם זוכים להטבות המגיעות להם מטעם הרשויות השונות, בשל חוסר ידע ויכולת לפעול למיצוי זכויותיהם. על כן, יזמו ב"כללית" מהלך שנועד לסייע להם בכך ומונה צוות עובדות סוציאליות ייעודיות. עו"ס כרמית שמיר, מרכזת תחום הטיפול בניצולי שואה במחוז חיפה וגליל מערבי, מציינת כי פעילות זו תימשך גם השנה כבכל שנה וכי התחושה היא שהשעון מתקתק כי מדובר באוכלוסייה מבוגרת מאד. יש לציין בהערכה כי על אף הקשיים הרבים עמם התמודדו ואולי בגללם, יש כ- 80 ניצולי שואה המטופלים בכללית במחוז חיפה וג"מ הנושקים את גיל 100.
2 צפייה בגלריה
כרמית שמיר, יפעת אלון וד"ר אפרת גיל. צילום: דוברות כללית
כרמית שמיר, יפעת אלון וד"ר אפרת גיל. צילום: דוברות כללית
כרמית שמיר, יפעת אלון וד"ר אפרת גיל. צילום: דוברות כללית
השירות שמעניקה העו"ס של כללית לניצולי השואה כולל קבלת סיוע במיצוי זכויותיהם הרפואיות, תיווך מול גורמים מטפלים, בקשה להשמת מתנדב לקשר חברתי להפגת בדידות ומתן מענה נפשי. בשנים האחרונות ניתנת תשומת לב גם לבני הדור השני שעם התבגרותם מגלים תסמיני מצוקה כילדים להורים ששרדו את השואה.
בעשור האחרון אנו עדים לשיפור ניכר ביחס, בטיפול ובגישה הנוגעת למיצוי זכויותיהם של ניצולי השואה בישראל. עם זאת, מציינת יפעת אלון, מנהלת השירות הסוציאלי של כללית במחוז, אנו עדים עדיין לכך שאלפי ניצולי שואה אינם ממצים את מכלול הזכויות המגיעות להם, בשל חוסר מודעות לזכויותיהם או מפאת קושי להתמודד לבדם עם הגשת בקשות שונות שיוכלו למקסם את זכויותיהם (לדוגמא: בקשה לוועדה רפואית באוצר להעלאת התגמולים החודשיים) ויש גם כאלה שטרם הוכרו כבעלי זכאות זו. במקביל, נערכת פעילות להעלאת מודעות צוותי המרפאות למיצוי זכויות של ניצולי השואה. כמו כן, מושקע מאמץ רב בהעלאת מודעות הצוותים הרפואיים לרגישויות המיוחדות של קבוצת מטופלים זו ולתחלואה אופיניית במיוחד בקרבה.
2 צפייה בגלריה
אילוסטרציה. צילום: shutterstock
אילוסטרציה. צילום: shutterstock
אילוסטרציה. צילום: shutterstock
כדוגמה, במחקר שבוצע לאחרונה על ידי חוקרים בבית חולים סורוקה מקבוצת כללית ואוניברסיטת בן גוריון עולה כי ניצולי שואה נמצאים בסיכון מוגבר למחלת סרטן. כמו כן, ידוע שהם סובלים מבריחת סידן על רקע תזונה לקויה בתקופת המלחמה וכן מצוקות נפשיות שהודחקו משך שנים עולות וצפות. המצב מחמיר כאשר ניצול השואה מתמודד עם עוני, מצוקה כלכלית קשה, תחושה של בדידות חברתית. צוותי כללית ובעיקר מערך הגריאטריה במחוז, בניהולה של ד"ר אפרת גיל, מודעים למורכבות הבריאותית, רגשית וחברתית של ניצולי השואה ושואפים להקל עליהם כאשר לתמיכה של העובדות הסוציאליות תפקיד חשוב בליווי ניצולי השואה.