16 חודשי מאסר בפועל, 9 חודשי מאסר על תנאי וקנס בסך 80 אלף שקל נגזרו היום (ראשון) על מנהל החי פארק בקרית מוצקין, יגאל פדידה (65), שהורשע במסגרת הסדר טיעון. פדידה הודה בשלושה אישומים של שחיתות, שעיקרם קבלת שוחד והלבנת הון.
פדידה, שהואשם והורשע בלקיחת שוחד מספקי מזון בגן החיות, ובכך שהציע שוחד לקבלן בניין, הודה בעבירות של לקיחת שוחד, איסור הלבנת הון, רישום כוזב במסמכי תאגיד ושיבוש מהלכי משפט.
סיפור פרשת הצ'קים של רשת המתנ"סים בקרית מוצקין עלה כבר לפני מספר שנים, אולם רק בשנת 2019 הוא הבשיל לכדי כתב אישום, שהוגש נגד פדידה ויתר שותפיו לעסקת השוחד, אשר ההליכים נגדם הסתיימו. שני ספקי המזון הודו בהאשמות נגדם, ועונשם נגזר. על יוסי עמרה, שותפו העסקי של פדידה, נגזרו תשעה חודשי עבודות שירות, מאסר על תנאי וקנס של אלף שקל.
שני האישומים הראשונים בכתב האישום המתוקן מתייחסים לשני מקרים בהם סיכם פדידה עם שני ספקי מזון לחיות בחי פארק, 'נוי שרונה' ושאדי דולה, שהם יתנו לו חלק מהתמורה שהם מקבלים מהחי פארק עבור הסחורה שהם מספקים, ובתמורה, הוא יפעל להקדמת מועד התשלומים המגיעים להם, וכן יבטיח את המשך זכייתם במכרז או בהליך לקבלת הצעות מחיר.
על מנת להסוות את מקור כספי השוחד, נטען, סיכמו שני הצדדים כי הספקים יפנו לרשת המתנ"סים ויבקשו שהצ'קים שיונפקו עבורם יהיו ללא הגבלת סחירות 'למוטב בלבד'. כמו כן סיכמו כי פדידה ינכה את הצ'קים אצל נותני שירות מטבע, ולאחר מכן יעביר את התמורה לספקים, בניכוי כספי השוחד.
באחת הפעמים פנה פדידה ליוסי עמרה, שהיה שותפו העסקי בהפעלת הלונה פארק, וביקש ממנו לפרוע מספר צ'קים שהונפקו עבור ספקים שונים. "עוד סוכם בין הנאשם לעמרה, שפעולות ניכיון הצ'קים תירשם בנש"מ, באופן כוזב, תחת שמם של מוטבי הצ'קים, ולא תחת מי שהיה עתיד לבצע בפועל את פעולות הניכיון", נכתב.
עוד נטען, כי על מנת להסתיר את ביצוע העבירות, פדידה החתים את נוי על אישורי קבלת המחאות כוזבים של רשת המתנ"סים. כמו כן ביקש ממנו לחתום על תצהיר שקרי בפני עורך דין. במעשים אלו, נטען, פדידה, בהיותו עובד ציבור, לקח שוחד בעד פעולה הקשורה בתפקידו. כמו כן גרם לרישום פרט כוזב במסמכי תאגיד בכוונה לרמות, ופעל למנוע או להכשיל הליך שיפוטי.
אישום שלישי מתייחס לפגישה שנערכה בין פדידה ועמרה עם קבלן הבניין פנחס אולשביצקי. פדידה אמר לאולשביצקי כי ביכולתו לדאוג לכך שהוא יזכה במכרז לבניית בניין עיריית קרית מוצקין, אם ישלם 4 אחוז מהיקף המכרז, וסכום נוסף של 9 אחוז מכל תמורה שתתקבל מהגדלת היקף המכרז. אולם לאחר מספר ימים, אולשביצקי דחה את ההצעה.
העבירות בכתב האישום בוצעו בין השנים 2009 ועד 2012, אולם כתב האישום הוגש כאמור רק בשנת 2019. על פי הסדר הטיעון תוקן כתב האישום המקורי ונותרו רק שלושת האישומים בהם הורשע. במסגרת הסדר הטיעון הוסכם כי הנאשם יודה בעבירות שיוחסו לו וכי הצדדים יטענו לענישה בגבולות מוסכמים. הוסכם כי המאשימה תעתור לעונש של מאסר בפועל שלא יעלה על 18 חודשים, ואילו הנאשם יעתור לעונש של מאסר בפועל שלא יפחת מ-12 חודשים. כן הוסכם כי יוטל על הנאשם מאסר מותנה לפי שיקול דעת בית המשפט, וכי על הנאשם יוטל קנס בסך של 80,000 שקלים שיועברו לקרן החילוט.
בגזר הדין כתב השופט רון סוקול, סגן נשיא בית המשפט המחוזי בחיפה: "במקרה הנוכחי חטא הנאשם בקבלת שוחד במספר הזדמנויות שנפרשו על פני תקופה ארוכה. הוא ניצל את תפקידו ואת האמון שניתן בו על ידי מעסיקיו, כדי לקדם התקשרויות עם ספקים ששילמו לו שוחד. אף כי לכאורה את כספי השוחד קיבל הנאשם מהספקים, הרי שיש להניח כי להתקשרויות אלו הייתה גם השפעה על הקופה הציבורית ועל המחיר ששולם עבור המזון והציוד לגן החיות.
"הנאשם לא הסתפק בקבלת שוחד מהספקים בגן החיות, אלא תכנן ויזם עסקת שוחד נוספת, כאשר פנה מיזמתו לקבלן אולשביצקי והציע לו להשתתף ולזכות במכרז תמורת קבלת שוחד. לא מדובר בהצעה שהציע הקבלן, אלא להיפך; בויזמה של הנאשם שחיפש ואיתר קבלן עם סיווג מתאים להשתתף במכרז, מצא חבר משותף שיצור קשר ויזום את המפגש עם ראש העיר כדי להציג בפני הקבלן מצג על קשריו ועל יכולותיו להצליח במזימה.
"הנאשם אף פנה לקבלן והציע לו הצעה כספית מפורטת ומפורשת. רק בשל סירובו של הקבלן לא יצאה העסקה המושחתת לפועל. התנהגות זאת מבטאת השחתה חמורה של השירות הציבורי. לא מדובר בעובד ציבור שנכנע ליצר הרע והתפתה לקבל הצעה של נותן השוחד, אלא בעובד ציבור שתכנן, יזם והחל לפעול לביצוע עסקה לקבלת שוחד".
השופט ציין, כי טווח הענישה עליה סיכמו הצדדים נחשב למקל ואינו הולם את העבירות שבוצעו. עם זאת, השופט החליט לקבל את עסקת הטעון ובין השאר ציין לקולא את העובדה שהעבירות בוצעו לפני יותר מעשור, ואת מצבו הרפואי של פדידה, בן ה-65. בסופו של דבר קבע השופט כי פדידה ייכנס לכלא, ועליו להתייצב לתחילת ריצוי עונשו בתאריך 16 ליולי.
קראו עוד:
סניגורו של פדידה, עו"ד יובל זמר: "כפי שציין בית המשפט בגזר דינו אכן מדובר בהסדר טיעון מקל מאד וחריג מאוד עד כי לא ניתן למצוא אפילו מקרה אחד בו הוטל עונש נמוך כזה לו עתרו הצדדים במסגרת ההסדר. ואכן, מדובר בהסדר חריג ובתיק חריג אשר במהלך שמיעת הראיות במשך למעלה מ 3 שנים נחשפו בו קשיים ראייתיים אשר הובילו לגיבוש ההסדר ואנו כמובן מברכים עליו".