לאחר יותר משנה של מלחמה, הפסקת האש עם חיזבאללה מעוררת תקוות חדשות לשיקום הצפון. בעלי העסקים באזור סבלו פעמיים: גם ספגו טילים כמו כולם וגם ספגו מכות כואבות בכיס. אפילו לפני המערכה בלבנון המצב לא היה מזהיר וגם ללא הגבלות, לאנשים לא היה ראש לקנות, לא בתים, לא בגדים, לא מתנות ובטח לא לבלות בבתי קולנוע, מסעדות או פאבים.
9 צפייה בגלריה
מעיין הבירה חיפה, מסעדה וקולנוע
מעיין הבירה חיפה, מסעדה וקולנוע
מעיין הבירה חיפה, מסעדה וקולנוע
(צילום: צבי רוגר, canva)
המלחמה בדרום עדיין לא הסתיימה, אבל בצפון בעלי העסקים החלו לפתוח את העסקים, לצחצח אותם לקראת בוא הקונים ולקוות כי השוק יחזור לקדמותו. אז איך התמודדו בעלי העסקים בתחומים השונים עם מה שהיה ומה הציפיות שלהם לעתיד? יצאנו לבדוק תמונת מצב בכמה וכמה מענפי המשק.

בתי הקולנוע

"סוף השבוע הכי חזק"


גם ללא הגבלות פיקוד העורף וגם בתקופה שלפני המלחמה העצימה בצפון, בתי הקולנוע באזור ספגו ירידה משמעותית בכמות המבקרים. הפסקת האש כבר הביאה בסוף השבוע שעבר לכמות מבקרים שלא נצפתה כמותה בשנה האחרונה והעיניים נשואות לחנוכה, עם סרטי הילדים שאיתם מקווים לעשות קופות.

9 צפייה בגלריה
סינמול לב המפרץ
סינמול לב המפרץ
חוזרים לקולנוע. סינמול לב המפרץ
(צילום ארכיון: דורון גולן)

גיל סתיו, מנכ״ל רשת הוט סינמה: "בהיבט של בתי הקולנוע, בסוף השבוע האחרון ניתן היה לראות גידול עצום בכמות האורחים. השילוב של הפסקת האש בצפון יחד עם סרטים מובילים שיצאו לאחרונה כגון "מרשעת" ו"מואנה 2" הוביל לכמות אורחים מהגבוהות ביותר השנה.

9 צפייה בגלריה
גיל סתיו, מנכ״ל רשת הוט סינמה
גיל סתיו, מנכ״ל רשת הוט סינמה
גיל סתיו, מנכ״ל רשת הוט סינמה
(צילום: פרטי)

נראה כי הקהל בצפון המתין לרגע שבו ניתן יהיה לצאת, לבלות וליהנות מאסקפיזם. נראה שמהגמה הזו תמשיך במהלך הימים הקרובים ובוודאי בחנוכה".

מסעדות

"אנשים ייצאו לשמוח"


מגבלות פיקוד העורף הגבילו משמעותית את כמות המבקרים במסעדות באזור אבל האווירה הכללית, הדכדוך והחשש מאזעקות עשו את שלהם ומסעדות חוו ירידה של עשרות אחוזים בכמות המבקרים.
גלית אביסרור, מסעדת רפאלו קיריון: "ואוו, הייתה שנה מאתגרת, קשוחה, גרמה לנו לחשוב מחוץ לקופסה כדי לעבור את זה. מצד שני, בסניף בקריון עשינו שיפוץ במהלך החודשים האחרונים, כך שהמקום היה סגור בכל מקרה. גם שיפצנו וגם הכנו תפריט חדש, ובעוד שבועיים אנחנו פותחים מחדש. אני ושני השותפים האחרים גרים בנהריה ועברנו שנה מאוד קשה. הציפייה שלנו היא לחזור ולגדול יותר, לחשוף את הקהל למשהו שונה, ברמה גבוהה".

9 צפייה בגלריה
גלית אביסרור, מסעדת רפאלו קיריון
גלית אביסרור, מסעדת רפאלו קיריון
גלית אביסרור, מסעדת רפאלו קיריון
(צילום: פרטי)

שלומי איטח, בעלי רשת המסעדות יעקב קבב שלה 4 סניפים, אחד מהם בקרית חיים: "השנה הזו הייתה מאוד לא קלה, גם רגשית וגם עסקית. המדינה עברה זעזוע רציני וכל מצב רוח של האנשים בעצם היה ברצפה, וזה השפיע על עולם העסקים.
"אבל אנחנו חזקים מהכל, מתמודדים ואני מאמין שהשנה הקרובה תהיה מצוינת, סוג של פיצוי על מה שעברנו. המלחמה תיגמר גם בצפון וגם בדרום, החטופים יחזרו ותהיה פריחה ושגשוג. אנשים יצאו להתפוצץ ולשמוח".

קראו עוד:

קיבלתם פיצוי על ההפסדים?
"יש מתווה פיצוי שאפילו לא שווה לגשת אליו, פיצוי מצחיק, לא ריאלי לרמת ההפסדים שנגרמו השנה, עם מלא טופסיאדה. מבחינה כלכלית חזרנו כמה שנים אחורה. מי שלא חזק, פשוט נופל. בתל אביב מלא מסעדות נסגרות. אני מכיר בעלי עסקים שלא לוקחים משכורת, מביאים כסף מהבית כדי להחזיק את העסק. אבל מאמין שיהיה בסדר".
אתה מרגיש התעוררות בשבוע האחרון?
"לא הרגשתי התעוררות ממשית. מקווה שהמלחמה תסיים סופית, גם בדרום וגם בצפון נחזור לפעילות רגילה".

פאבים

"עכשיו יש התעוררות מטורפת"


שי בן ציון, פאב ה"מומו" בקרית חיים: "שנה מאתגרת, בעיקר עסקנו בהישרדות ושרדנו. עכשיו מתחילים להרגיש שזה חוזר. אף אחד לא פיצה אותנו, אף אחד לא מדבר איתנו, אנחנו שייכים לקרית חיים והמעמד שלנו לא ברור. יש מתווה אין מתווה, מול הוצאות שלנו אנחנו לא זכאים. המדינה עשתה פה סלט שלם, הזייה.

9 צפייה בגלריה
מעיין הבירה חיפה
מעיין הבירה חיפה
מעיין הבירה חיפה
(צילום: צבי רוגר)

מאז תחילת המלחמה בדרום ספגנו ירידה של 40 אחוז במספר המבקרים ובתקופה של האזעקות פה בקריות ירידה של 70-60 אחוז. אבל עכשיו יש התעוררות מטורפת, לאנשים זה היה חסר, רוצים לחזור לסוג של נורמליות. למרות זאת, יש אי ודאות, מי יודע מה יקרה הלאה. אבל כמו שלימדו אותי, מה שלא הורג, מחשל אותנו, וזה מה שקרה. ובשורה התחתונה אין מה לעשות, זו המדינה שלנו".

ענף הנדל"ן

"ממתינים לעליית מחירים"


כניסת עובדי שטחים נאסרה ואתרי בנייה נשארו בלי פועלים. משפחות עומדות על הגדר ולא מוכנות להשקיע ברכישת דירה חדשה במצב של אי ודאות. לפי פרסומים של רשות המסים, בחודש אוקטובר 2024 בוצעו בקריות 38 עסקאות בלבד למכירת דירות לעומת 194 עסקאות באוקטובר 2023.

9 צפייה בגלריה
בנייה בקריות
בנייה בקריות
"הבעיה הייתה ונשארה כוח אדם". בנייה בקריות
(צילום: י"א)

אלי שושנה, יזם ומתווך נדל"ן מקרית ביאליק: "המצב היה קטסטרופלי בשנה האחרונה, אנשים ישבו על הגדר ולא קנו. אנשים איבדו פרנסה, אנשים היו במילואים שנה ולא קנו דירות.

9 צפייה בגלריה
אלי שושנה
אלי שושנה
צופה התעוררות. מתווך הנדל"ן אלי שושנה
(צילום: פרטי)

כמעט ולא היו מכירות בתקופת המלחמה, גם כשהמחירים ירדו. לדעתי, מי שנצלו את המצב הם המשקיעים שיש להם כסף מזומן וקפצו על הירידה במחירים, במיוחד באזור הצפון.
בקריות ייתכן כי תהיה עלייה, בין השאר כי חלק מהמפונים בצפון עברו לגור בקריות בתקופת המלחמה, ראו שטוב כאן ויחפשו דירות קבע. יהיה ביקוש ואני צופה התעוררות כי גם קבלנים שלא הצליחו למכור יורידו מחירים.
"יש עוד תופעה שעליה לא מדברים: בנקים החלו לעכל דירות של אנשים שלא עמדו בהחזרי המשכנתא והדירות הללו ייצאו לשוק. זה גם יגדיל את היצע. והמון תלוי במיסוי".
ניר גלבוע, יזם וקבלן: "דווקא מכירות היו סבירות. הייתה גם התעניינות מצד מפונים מהצפון שרוצים לעבור לקריות. הבעיה הייתה ונשארה כוח אדם. בשנים האחרונות היה בתחומים אלו תגבור משמעותי עם עובדי שטחים והיום אין.

9 צפייה בגלריה
ניר גלבוע עם בתו, חן אלקיים גלבוע
ניר גלבוע עם בתו, חן אלקיים גלבוע
הקבלן ניר גלבוע
(צילום: גיל נחושתן)

זה גרם לבעלי מקצוע בשוק לבקש פי שניים עבור עבודות והם גם מקבלים. ואם מישהו בצפון לא מוכן לשלם, אז אותו בעל מקצוע עובר למרכז שם הם מקבלים בקלות את הסכומים הללו. גם מחירי הבטון עלו ב-13 אחוז וכל חומרי הגלם ובל נשכח שגם המע"מ עומד לעלות. אז קבלנים העלו מחירים אבל לא כמו העליות שהיו.
מצד שני, משפרי הדיור בקריות, שהם קהל יעד מרכזי שלנו, נפגעו הרבה פחות מאשר תושבי הצפון בגלל המלחמה ולכן לא רואה שבגלל מצב כלכלי לא יתבצעו קניות. יש עוד תופעה בשוק הזה: לפנינו מבצע שיפוץ נרחב של נכסים שנפגעו בצפון. מדובר בעבודות בהיקף עצום, לא רק שיפוץ אלא ממש בנייה מחדש בהרבה מקומות. אני מכיר קבלנים קטנים ובינוניים שהולכים לעסוק בתחום הזה של השיפוצים בצפון".

אולמות שמחה

"יש תחושות של יותר שמחה"


אילן קרני, מנכ"ל אולמות קאלה חיפה: "זו הייתה שנה מאוד מאתגרת. והיא באה אחרי שנתיים של קורונה, במהלכה הייתה פגיעה כלכלית משמעותית. חשבנו שאנחנו בפתח של תקופה טובה, ואז הגיעה המלחמה. בחודש, חודשיים הראשונים, רוב האירועים נדחו.

9 צפייה בגלריה
אילן קרני, מנכ"ל אולמות קאלה
אילן קרני, מנכ"ל אולמות קאלה
אילן קרני, מנכ"ל אולמות קאלה
(צילום: פרטי)

לא היו ביטולים אבל דחו. היה חוסר ודאות, אנשים גויסו ולא רצו לקיים אירועים. אחרי זה, האירועים התבצעו רגיל עד כמה שאפשר כאשר המלחמה ברובה הייתה בדרום. ואז, באמצע ספטמבר המלחמה הגיעה עד לקריות. בשבועיים הראשונים פיקוד העורף אסר על קיום אירועים ואחר כך אישר אבל עם מגבלה חמורה לגבי מספר המשתתפים עד 350 איש.
בדרך כלל האירועים בקאלה גדולים יותר וכמובן רווחיים יותר. אנשים פשוט קיצצו במספר המוזמנים, כאשר היו גם כאלו שחששו להגיע.
"למזלנו הטוב, לא עברנו אירוע עם אזעקות, כך שסך הכל עברו את התקופה בצורה טובה, אנשים באו לשמח חתן וכלה. מרגע הפסקת אש, אנשים מחפשים לצאת מהבית אחרי תקופה ארוכה, הכמויות של האנשים שמגיעים לאירועים גדולה ויש תחושות של יותר שמחה ורצון לשמוח מאשר בתקופה שישבנו בבית. כלכלית נפגענו גם בשל דחיית אירועים בתחילת מלחמה וגם בשל קיום אירועים עם מספר מוזמנים מצומצם".

מישהו מפצה אתכם?

"זה האבסורד, אנחנו שייכים לחיפה, כמו קרית שמואל וקרית חיים ואנו לא נכללים במתווה הפיצויים. זה פשוט הזייה, הרי אנחנו באותו אזור כמו קרית מוצקין. רק בגלל שמשלמים ארנונה לעיריית חיפה, לא מגיע לנו פיצוי?".
פורסם לראשונה: 07:53, 06.12.24