ימים קשים עוברים על משפחת אנגרסט מקרית ביאליק. בסוף השבוע ציינה המשפחה את יום הולדתו ה-22, של בנם מתן אנגרסט השבוי בעזה 420 יום, בעצרת בכיכר החטופים בתל אביב בהשתתפות רבים מתושבי הקריות והסביבה. באירוע בסימן הוקרה לחיילים, עצרת אחדות ותמיכה בהשבתו של מתן, הופיעה גם להקת אתינקס עם השיר 'חכי לי שאחזור' שהפך להיות מזוהה עם המשפחה ומאבקה להשבתו של מתן.
טקס הפרשת חלה לשובו של מתן, בוגר קרית החינוך אורט קרית ביאליק, נערך אתמול (חמישי) במתחם הכיתות התקשורתיות ולציון יום הולדתו של מתן (22) בחצר בית הספר בהשתתפות בני המשפחה. באותו מעמד חגגו גם לאחותו עדי, לוחמת מג"ב, שאף היא חוגגת יום הולדת (19) באותו תאריך.
אמו, ענת אנגרסט סיפרה: "אנחנו נמצאים בתוך סיוט, כל יום הוא קשה, אבל במיוחד בימים מיוחדים של חגים או ימי הולדת של בני משפחה, החסר עוד יותר קשה ומורגש. במיוחד עכשיו, יום הולדת שני בשבי, זה כאב קשה מנשוא. זה יום שמתן היה צריך להיות על גג העולם וכל תשומת הלב הייתה צריכה להיות עליו, והוא בשבי", מספרת אמו בכאב.
"אני בכלל לא רציתי לציין יום הולדת, אמרתי לילדים שאנחנו נעשה משהו ביחד בבית קפה לציין יום הולדת 19 לבתי עדי, אחות של מתן שבכל שנה הם היו חוגגים יחד עם המשפחה כי הם נולדו באותו התאריך. רציתי לעבור את היום הקשה הזה יחד, בהיקף מצומצם. אבל החלטנו אחרת בשביל להעלות את המודעות למען מתן.
"זו הרגשה קשה לארגן אירוע יום הולדת עם עוגה ואנשים, בזמן שהילד שלי נמצא בגיהינום, יום הולדת - כשהחיים שלו בסכנה ממשית. כל שנה עד שמתן היה בשבי אצלנו זו הייתה חגיגה כפולה, עכשיו זה עצב כפול - מתן בשבי חמאס, ועדי צריכה לציין יום הולדת כזה טראומטי. היא מרגישה שזה היום הכי עצוב שלה".
חנוכה ללא חטופים
ענת: "כל שנה הייתה למתן בדיחה על היום הולדת המשותפת, כי הרי אחותו נולדה בתאריך שלו כשהוא היה בן שלוש, הוא היה מתבדח ואומר: 'לא יכולת להביא לי מתנה יותר טובה', והיינו צוחקים, לא דמיינו לעצמנו שהיום הזה יהיה יום כל כך עצוב".
הימים חולפים, אבל העצב נשאר והדאגה רק הולכת וגדלה: "התאריך העברי של יום ההולדת של מתן יהיה בכ"ב טבת, יום לפני הנר הראשון של חנוכה, וכמה שזה עצוב ורחוק אנחנו מקווים שאולי אז נחגוג עם מתן. פעם היו מדברים בימים, עכשיו המטה החטופים כבר מדברים על חנוכה ללא החטופים, נהיה נרמול של המצב".
אחד מבני המשפחה הבולטים במאבק לשחרורו של מתן הוא אחיו הצעיר, אופיר אנגרסט (16), תלמיד כיתה י"א בבית הספר אורט ביאליק.
אופיר: "אלו תחושות קשות מאוד ביום ההולדת של מתן. ראיתי את אחי בפעם האחרונה כשהוא היה בן 20, יש לנו פער של כמעט שנה וחצי שנצטרך להשלים. אני לא מכיר אותו בן 22, בטח לא אחרי מה שהוא עובר שם יום יום בשבי כל כך ארוך בידי החמאס. זה יום קשה, לא סתם קראנו לציבור להגיע ולהיות איתנו ביום הזה.
"חשוב לנו להעביר מסר למדינה ובעיקר למתן – שאנחנו חזקים ומאוחדים ונעשה הכל להשיב אותו", אמר אופיר: "ביום ההולדת בשנה שעברה היה נראה לי שזה לא הגיוני שמתן עוד לא חזר, לא הייתי מאמין שנגיע לעוד יום הולדת בלעדיו. ומי יודע עוד כמה זמן זה יימשך".
"החיילים יישארו לסוף"
על אף הזמן שחלף ענת אנגרסט מספרת כי אין להם כל מידע על התקדמות בהליך לשחרור החטופים: "כרגע אנחנו נמצאים במצב של ערפול מסוים. דווקא כשיש ערפול יש תחושה שאולי משהו קורה ואסור לנו לדעת, ואולי אנחנו כבר הגענו למצב שאנחנו נתלים בכל תקווה אפשרית, שאולי השקט מביא איתו בשורה טובה. יש דיבור כללי על עסקה חלקית, ועבורינו עסקה כזו היא הדבר הכי רע שאפשר, כי אז הכיוון הוא שחיילים יישארו לסוף".
לפני מספר חודשים חשפה משפחת אנגרסט הקלטה קולית מתוך תיעוד של מתן בשבי החמאס, בו הוא מבקש מראש הממשלה בנימין נתניהו שיביא לשחרורו המיידי. על אף הרצון של המשפחה להימנע מפרסומים מיותרים, החליטה לחשוף את ההקלטה במטרה לקדם את שחרורו של מתן.
האם החשיפה של ההקלטה הצליחה להזיז משהו?
אנגרסט: "לצערנו לא קיבלנו כל התייחסות, לא מראש הממשלה ולא משום גורם מצידו".
בשבוע שעבר הגיע לאופיר אנגרסט (16) לשבוע הוועדות בכנסת. ענת: "בתחילת הוועדות ניתן למשפחות החטופים לדבר. אופיר הצליח בשתיים מהוועדות להשמיע את ההקלטה של מתן מהשבי המבקש את שחרורו. כשהגיע לוועדה שהיה בה שמחה רוטמן, הוא הורה לא להשמיע את ההקלטה. אופיר לא הבין מדוע, אבל זה היה כמובן החלטה קשה שנבעה משיקולים פוליטיים".
ענת: "ככל שעובר הזמן והלחימה בעזה נמשכת, הדאגה למתן רק הולכת וגוברת. עוד יותר קשה המצב כשאנחנו יודעים שמתן יכול היה כבר לשוב הביתה, וזה לא קרה רק מטעמי פוליטיקה ולא ביטחון. חיילים נהרגים שם בשביל לכבוש את עזה משיקולים פוליטיים, בעוד שהמטרה העיקרית היא השבת בחטופים – וזה לא קורה".
לפני כשנה, ביום ההולדת ה-21 של מתן, קיבלה משפחת אנגרסט בשורה חשובה: "עד ערב לפני יום ההולדת של מתן לא היתה לנו אינדיקציה מאוד ברורה ובטוחה לגבי מצבו של מתן בשבי, אבל אז ממש בחצות הלילה קיבלנו הודעה שהחטופים ששבו בעסקת החטופים הראשונה, ראו את מתן ודיברו איתו. רק אז ידענו יותר מאינדיקציה לא מאוד ברורה מהמודיעין, מה מצבו של מתן. אני זוכרת את הרגעים האלו, היינו בטירוף. הייתי מוכנה לעשות הכל על מנת לדבר עם מישהו שראה עכשיו את מתן".
בשנה שעברה מכבי חיפה הזמינה את משפחת אנגרסט למשחק חוץ שהתקיים בבודפשט שבהונגריה, שם חגגו יום הולדת לאחותו של מתן, עדי – ביציע. יחד איתם נסעה גם משפחתו של אופיר צרפתי, שהיה חטוף בעזה, וקיבלה שם למחרת את הבשורה על הירצחו בשבי, והשבת גופתו לארץ.
המצב הקשה משפיע על כל משפחת אנגרסט, אחותו עדי שחוגגת יום הולדת באותו התאריך של מתן, התגייסה למג"ב לפני מספר חודשים. האח אופיר נלחם בשילוב הלימודים בתיכון לבין המאבק בהשבתו של מתן.
קראו עוד:
אופיר: "כבר יותר משנה שאני כמעט לא הולך לבית הספר, אולי פעם בשבוע אני מצליח להגיע. זה לא פשוט בשנה של בגרויות, אבל אני מרגיש שכולי מרוכז במאבק להשבתו של מתן. בבית הספר מנסים לעזור לי מאוד, גם במתן שיעורים פרטיים, תגבורים, ועוד. אבל זה לא פשוט ואני מוטרד מכך כי זה העתיד שלי, ועם זאת אני לא מצליח להתרכז ואפילו לא לפתוח מחברת או ספר בבית. הראש במאבק, ואני מבין שזה יותר חשוב. הרצון להחזיר את מתן והמחשבות עליו מעסיקות אותי. אין לי כוחות לשום דבר אחר".
איזה מסר היית רוצה להעביר למתן ביום ההולדת שלו?
"אנחנו אוהבים אותך מאוד, אני רוצה שתישאר חזק ושתדע שכולם מאוחדים למענך, נלחמים בשביל לעשות הכל להחזיר אותך, אל תתייאש".
בראשו של אופיר עברה לא פעם המחשבה 'מה היה אומר למתן כשיראה אותו': "אני חושב הרבה על הרגע הזה וחושב שהייתי אומר לו בצחוק כמובן: "איך עשית לנו את זה יא'חרא" בצחוק כמובן – ומחבק אותו חיבוק גדול".
אופיר: "הרבה שואלים אותי על ההחלטה שלי להיות מעורב כל כך במאבק, אבל מבחינתי אין אופציה אחרת. זה לא מאבק רק של ההורים, זה אחי שם, ואני רואה מחויבות לעשות הכל להשיב אותו".
למה אתה הכי מתגעגע?
אופיר: "אני הכי מתגעגע לדברים הקטנים שהיינו עושים, לצחוקים, לנסיעות באוטו, ובכלל לבן אדם שהוא – אני מתגעגע לאור שלו".