בעוד פחות משישה חודשים, ב-31 באוקטובר, יתקיימו הבחירות המוניציפליות ברחבי הארץ. אחת ממערכות הבחירות המעניינות ביותר, צפויה להתרחש בקרית מוצקין. ראש העיר ב-30 שנה האחרונות חיים צורי, הודיע לאחרונה בכנס תושבים כי הוא מתכוון להתמודד לבחירות הקרובות על אף כתב האישום שהוגש נגדו, ולמרות האפשרות כי בקרוב מאוד תחליט ועדה של משרד הפנים להשעות את צורי מתפקידו, ואת מקומו ימלא סגנו עדי שטרנברג. ועדת ההשעיות התכנסה אמש (חמישי), אולם פרסום ההחלטה יינתן בעוד כחודש ימים.
המדינה נימקה את בקשתה להשעות את צורי, השעיה שתימשך לאורך כל משך ההליך המשפטי הפלילי, זאת לאור חומרת האישומים שהמדינה מייחסת לצורי.
מנגד, שני עורכי דינו של צורי ביקשו מהוועדה שלא לאשר את ההשעיה ונימקו זאת לאורך "הימשכות ההליכים", "השיהוי בהגשת כתב האישום", "חולשת כתב האישום" ובנוסף ציינו כי "הפרקליטות לא הביאה אישור יועץ משפטי להגשת כתב אישום", פרט טכני ונטול רלוונטיות.
מרגע שיקבלו את התמלול קבעו לעצמם חברי הוועדה שבועיים נוספים לגיבוש ולפרסום החלטתם. המשמעות היא שהחלטת הוועדה צפויה להינתן בתוך 3 עד 4 שבועות מהיום.
עם הגשת כתב האישום, רבים תהו, האם ראש עיר נאשם יכול להתמודד בבחירות? והתשובה מפתיעה: על פי החוק בישראל, ראש העיר, חיים צורי, יכול להתמודד בבחירות הקרובות גם אם יושעה מתפקידו על ידי משרד הפנים. אם יזכה בבחירות, הוועדה תצטרך להתכנס שוב ולהחליט אם הוא יכול לכהן בפועל או להעביר את הפקיד זמנית לסגנו עד סיום המשפט.
דורון ספיר, מרצה מהמחלקה למדעי המדינה באוניברסיטה הפתוחה, מסביר: "ראש עיר מושעה יכול להתמודד בבחירות כל עוד לא התקבל פסק הדין בבית המשפט. כך שצורי, יכול להגיש את מועמדותו לבחירות הקרובות ואף לנצח בהם. אך כל עוד הוא מושעה, לפני הבחירות ימנו לו מחליף. לרוב זה יהיה סגנו. לאחר הבחירות במידה וינצח, תתכנס הוועדה בשנית ותדון במצבו שוב ותחליט האם הוא יוכל לכהן בפועל או האם יושעה שוב עד להכרעה במשפטו".
העבירות נגד צורי יעמדו לנגד עיניהם של חברי ועדת ההשעיה בבואם להחליט, לפני ואחרי הבחירות. העבירות שמיוחסות לצורי הם שוחד, מרמה והפרת אמונים, קבלת דבר במרמה, פגיעה בפרטיות ושיבוש הליכי משפט.
במקביל להגשת כתב האישום, הגישה היועצת המשפטית לממשלה באמצעות עו"ד ריצ'ארד סאלח מפרקליטות מחוז חיפה בקשה להשעיית צורי מתפקידו שם נכתב: "לאחר שהוגש כנגדו כתב אישום המייחס לו עבירות חמורות, שיש בהן משום ניצול לרעה לכאורה של הכוח השלטוני שהופקד בידו בנאמנות, והוטל צל כבד על יושרתו האישיית".
במשרד הפנים אישרו את קבלת הפניה של היוהמ"שית ומסרו למיינט קריות: "טרם נקבע המועד, והנושא נמצא בהליכי עבודה". עם הגשת כתב האישום צורי טען לתפירת תיקים נגדו וכתב בפוסט לתושבים: "בושה לפרקליטות ולכל מי שידו בדבר".
תקדים גבסו
צורי בן ה-79 מכהן במועצת העיר כ-35 שנים, מתוכן כ-29 שנים כראש העיר. הוא ראש עיר פופולרי ואהוב בקרב תושבים ובכל מערכות הבחירות הוא זכה בניצחונות סוחפים. אולם בבחירות 2018 ירד כוחו והוא נבחר ב-59% לעומת יריבו ציקי אבישר שקיבל 34.6%.
הפלונטר של צורי הוא לא חדש. מקרה דומה היה עם שמעון גפסו, ראש עיריית נצרת עילית (כיום נוף הגליל), שהוגש נגדו כתב אישום בחשד ללקיחת שוחד. גפסו המשיך בתפקידו על פי החלטת מועצת העיר, אך בג"ץ הורה להפסיק את כהונתו כראש עירייה, אולם התיר לו להתמודד לבחירות לראשות העירייה. הוא התמודד ונבחר לכהונה שנייה.
ועדת הפנים של הכנסת קיימה דיון סוער בנסיבות הדחתו ולאחר שנעצר בחשד לעבירת שוחד נוספת ונשלח לארבעה ימי מעצר בית, החליטה ועדה מיוחדת במשרד הפנים במרץ 2014 להשעות את גפסו לארבעה חודשים מכהונתו, ולאחר מכן לשלושה חודשים נוספים, ואת מקומו מילא אלכס גדלקין כראש עיר בפועל. כשנה אחר כך הורשע גפסו, אך מכיוון שלא הוטל עליו קלון הוא חזר לכהן כראש העירייה.
ספיר אומר שהדוגמה של אשקלון קרובה יותר למקרה של צורי. ב-2106 ראש עיריית אשקלון איתמר שמעוני הושעה על ידי ועדה של משרד הפנים לאחר שנחשד בעבירות זיוף לקיחת שוחד והלבנת הון, ואף היה במעצר, אך חזר לתפקיד ראש עיר עם הגבלות מסוימות.
בפברואר של אותה השנה הוא הושעה על ידי הוועדה אולם זה לא מנע ממנו להתמודד שוב לבחירות המקומיות ב-2018 שבהם הפסיד בפער של פחות מחצי אחוז לסגנו תומר גלאם. "לו היה מנצח, הוועדה הייתה מתכנסת שוב בעניינו ודנה מחדש במעמדו", מסביר ספיר: "ייתכן שאם צורי יתמודד ויושעה, הבוחרים של מוצקין שיצביעו צורי יקבלו את עדי שטרנברג סגנו".
היורש המיועד
איך שלא מסתכלים על זה המצב במוצקין הוא מורכב. בהחלט ייתכן שתושבי העיר יבחרו ראש עיר, אבל מי שיכהן הוא סגנו. יריבו הגדול של צורי הוא כמובן ציקי אבישר, שזכה בבחירות האחרונות בהישג נאה ומכהן כיו"ר האופוזיציה פעיל מאד שנמצא בקשר רציף עם תושבים רבים.
בשנים האחרונות ללא קשר לחשדות והמשפט, צורי מחפש לעצמו יורש. המיועד עומר זוהר ויתר באמצע "תהליך ההכשרה" לתפקיד מסיבותיו שלו, וצורי הביא את עדי שטרנברג קרייתי לשעבר שהתמודד בבחירות לראשות עיריית רמלה והפסיד. מאז שטרנברג צמוד לצורי ולומד את התפקיד. שטרנברג עדיין לא מוכר מאוד לתושבים אבל הוא מסייר בעיר, מראה נוכחות ונפגש עם תושבים.
קראו עוד:
הוא מכיר היטב את האופציות ונערך אולי אפילו בקרוב להיות ראש העיר בפועל. מבחינתו של צורי, הוא יעשה הכל כדי לא לאפשר לאבישר לכבוש את לשכת ראש העיר. לאחרונה נפוצה שמוע ששטרנברג יתמודד בבחירות הקרבות לצד צורי ואבישר.
אולם בשיחה למיינט קריות הוא מבהיר: "מבחינתי חיים צורי מתמודד לראשות העיר ואני איתו כממלא מקומו, כל הנחה אחרת היא ספקולציה כי הוועדה עוד לא התכנסה ואין החלטות על השעיה, ייתכן שהוועדה תחליט גם לא להשעותו. אני כרגע איתו ואעשה הכל על מנת שייבחר שוב גם בבחירות הבאות".
התרחישים האפשריים:
1. הוועדה מתירה לצורי להמשיך לכהן עד לבחירות וגם ואחרי הבחירות אם ינצח.
2. הוועדה משעה את צורי עד לבחירות והוא מעביר את התפקיד לסגנו, אבל מתמודד לראשות.
3. צורי מתמודד במעמד של מושעה, ומנצח. הוועדה מחליטה לאפשר לו לכהן עד לסיום המשפט.
4. צורי מתמודד במעמד של מושעה ומנצח. הוועדה פוסלת אותו מלכהן והוא מעביר את התפקיד לסגנו עד לסיום המשפט.
5. צורי פורש מהחיים הפוליטיים, מוותר על התמודדות ונרתם בכל הכוח לניצחון של סגנו.