במשך שנים ארוכות נחשבה קרית ים ל"גברת הזקנה" של הצפון, עיר עם שיעור עצום של אוכלוסייה מבוגרת, עם ממוצע הגיל השני בגובהו במדינה. עיר ללא עתודות קרקע, כלואה בין הים, מסילת הרכבת, רפאל והשכונות קרית חיים וקרית שמואל, ללא בנייה חדשה, ועם שכונות ותיקות שהלכו והתפוררו.
בשקט בשקט עוברת העיר בימים אלו מהפך של ממש: שכונת גלי ים החדשה סיפקה כ-1,300 יחידות דיור, בעיקר לזוגות צעירים, סביוני ים מתרחבת, פרויקט חדש מתחיל להיבנות לאורך הים, ואלפי יחידות דיור ייבנו במסגרת פרויקטים של פינוי-בינוי, שבניגוד לעבר הם כבר לא חלומות רחוקים, אלא כאלה שתוך חודשים ספורים כבר נראה טרקטורים בשטח.
ראש העירייה, דוד אבן צור: "בתוך חמש שנים נראה פה מגדלים כפי שלא נבנו עד היום בקריות, שיחליפו את השכונות הישנות. בשכונת גלי ים יתחיל בתוך מספר חודשים האיכלוס, והעיר משנה את פניה לגמרי. יש תוכניות מאושרות, בחלק מהפרויקטים של פינוי-בינוי יש כבר זכיינים והעבודות לקראת התחלה. והממשלה מעודדת ותומכת בנו.
"נכנסנו לרשימת הערים המובילות בתחום פינוי-בינוי ונקבל מענקים על כל יחידה חדשה שתבנה כאן. בתקציבים האלו, 25 אלף שקל לכל יחידה שתיבנה, נוכל לטפל בתשתיות וגם בבניית מוסדות ציבור".
תוכנית מתאר חדשה
מאז הושלמה בניית סביוני ים בצפון העיר, בשנות ה-90, לא הייתה בנייה חדשה מסיבית בקרית ים, והדבר נתן את אותותיו במצב הדמוגרפי: הזוגות הצעירים מצאו פתרונות במקומות אחרים, המבוגרים נשארו, העיר הזדקנה והעתיד לא נראה ממש ורוד. שנים דיברו בקרית ים על הצורך לבצע פרויקטים של פינוי-בינוי, אבל היה פער בלתי נתפס בין דיבורים למעשים.
עם כניסתו לתפקיד, הבין אבן צור שזה הנושא העיקרי שצריך לטפל בו. הוא ביצע מספר צעדים שקידמו את העיר למצב שבו היא נמצאת היום: הכין, בסיוע משרד השיכון, תוכנית מתאר חדשה לעיר וגם תב"ע לכל הפרויקטים של פינוי-בינוי, על חשבון העירייה ומשרד השיכון. הדבר צמצם בשנים את ההליכים, כאשר יזמים מקבלים תוכניות מוכנות ועוברים ישר לשלב הוצאת ההיתרים.
נוסף, שוב בסיוע משרד השיכון, הקים מינהלת להתחדשות עירונית, בניהולו של דני פלג, היחידה בקריות שמסייעת לתושבים לקדם את הפרויקטים השונים.
אבן צור: "מהיום הראשון הבנתי שזו המשימה העיקרית שלי. העיר מזדקנת, אין עתודות קרקע, ורפאל מגבילה את הבנייה גם איפה שעוד אפשר לבנות. נפגשתי עם שר השיכון והסברתי לו מה המצב, ועד כמה הוא מסוכן. היו לנו 70 אחוז פערי מיקלוט. הסברתי שחייבים לקדם פרויקטים של פינוי-בינוי גם מסיבות חברתיות, ושבלי פרויקטים כאלו, לעיר אין עתיד.
"גם הזהרתי שללא תוכניות כאלו, בניינים פשוט יתחילו להתמוטט. חלק גדול מהדירות בעיר, 2,330, היו דירות עמיגור, שחלקן נמכרו לדיירים וחלקן פשוט נזנחו. התמונה שהצגתי הייתה מדויקת, ומשרד השיכון השתכנע וסייע לנו בהכנת תוכניות וקידומן".
פיתוח החוף
היום, בחלק מהפרויקטים החברות הזכיינות נמצאות בשלב הוצאת היתרים (אג"ש, שפרינצק, צבא קבע), באחרות בהליכי אישור מתקדמים (יוספטל). בצה"ל הזכיין מכין תב"ע וכך גם בשפירא. בסך הכל הצפי הוא לאלפי יחידות דיור שייבנו תוך מספר שנים, שישנו ללא היכר את פני העיר.
העירייה גם הגיעה להסכם נרחב עם רשות מקרקעי ישראל, שכולל כמה הסכמות: מגרש הכדורגל הישן הועבר לרמ"י, שבנתה במקום את שכונת גלי ים. מגרש לבנייה ציבורית בצפון העיר, הועבר לטובת הקמת מרכז מסחרי, וגם בניין העירייה הועבר, ובמקומו ייבנו מגדלים, משרדים ושטחי מסחר.
בתמורה קיבלה העירייה תקציב לבניית בניין עירייה חדש, אצטדיון חדש וגם תקציבים לסגירת הפערים בין שכונות ישנות וחדשות.
קרית ים גם מתחזקת כלכלית: פעם 83 אחוז מהארנונה הגיעו ממגורים ורק 17 אחוז מעסקים, בעוד היום היחס כבר 70 אחוז - 30 אחוז.
גם פיתוח חוף היום מתקדם, יש כבר תוכנית ממשית וזכיין לבניית בית מלון ראשון, וגם שם אושרה תוכנית חדשה, שתקצר הליכים בהמשך. יש תב"ע לבניית בית ספר ומועדון ימי ראשון בעיר, והיכל התרבות החדש ייחנך בספטמבר.
אבן צור: "אין שכונה שלא נגיע אליה. העיר עוברת מתיחת פנים רצינית מול העיניים שלנו, וכיום יש בה הגירה חיובית, וזוגות צעירים רבים מחפשים פה את העתיד שלהם".