האמון בין קונסטנטין צ'סטה, הידוע יותר בכינויו קוסטה בלאק, לבין המערכת הפוליטית בישראל, נסדק באופן טוטאלי ביום שיו"ר הכנסת, יולי אדלשטיין, סירב לכנס את המליאה כדי לבחור יו"ר אחר. עד אז הוא היה צעיר בן 31, שגדל בקרית אתא וניהל חיים נטולי דאגות פוליטיות באילת, שם ניהל ברים ובתי קפה. אבל הסירוב הבוטה שלא לקיים את הוראות בית המשפט, בשל שיקולים פוליטיים, גרמו לו לחשוב שמשהו פגום מאוד במערכת הפוליטית בישראל.
3 צפייה בגלריה
קוסטה בלאק
קוסטה בלאק
קוסטה בלאק בהפגנת מחאה בבלפור (צילום: מתוך הפייסבוק)
"הקטע של אדלשטיין היה הקש ששבר את גב הגמל", אומר קוסטה השבוע. "כתבתי סטטוס בפייסבוק מתוך תחושת חרדה, שמשהו ממש לא תקין קורה פה במדינה. הצעד שלו נראה לי לא דמוקרטי, לא מוסרי, לא ראוי. כל המערכת נכנסה לסחרור נוראי, והרגשתי שאני לא יכול יותר לשבת על הגדר, חייב לנקוט עמדה. יצאנו מאילת בשיירת מכוניות, למחאה מול הכנסת, ומאז למעשה החיים שלי ב'הולד', ואני מאה אחוז במחאה".
קוסטה נולד באוקראינה ועלה לארץ בגיל 11, שנה לאחר שאביו נפטר מסרטן. אחותו הגדולה, נדישקה, נולדה עם נכות, ואמו רוזה היא כיום פנסיונרית. "הגענו לקרית אתא, לשכונה די קשה, נווה חן, שם גדלתי. למדתי ביסודי שפרינצק והשתלטתי מהר מאוד על העברית. בתיכון אמא שלחה אותי תחילה לפנימיית ויצו ניר העמק, בעפולה, ואחר כך לבית הספר לקציני ים בעכו. רצתה להרחיק אותי מהשכונה".

סטוק של ג'וני ווקר

איך היו החיים בשכונה?
"מצד אחד בית ספר ולימודים, שהיו בסדר גמור. הייתי תלמיד טוב. בשכונה החיים היו מורכבים וקשים יותר, היו הצקות, הערות גזעניות, והמון מלחמת הישרדות. מי שחזק שורד, ומי שיש לו יותר כוח, שולט. אבל בגדול, חויוית הילדות שלי היא חיובית. גם בגלל שתוך שלושה חודשים דיברתי עברית והתחברתי למנטליות כאן. גם בפנימייה היה לי טוב, הייתי תלמיד מצטיין. אבל בסיום בית הספר לקציני ים לא הלכתי לחיל הים, כי לא אהבתי ים. שירתתי בחיל החימוש".
אחרי הצבא ירד לאילת, לעבוד בעבודה מועדפת. התחיל במלון, אחר כך עבד כמלצר במסעדה, ברמן, מנהל משמרת וניהל סניף של ארומה בעיר הדרומית. את הכינוי, קוסטה בלאק, קיבל מבעלי פאב באילת, שנתקעו עם סטוק ענק של וויסקי מסוג ג'וני ווקר בלאק לייבל, וקוסטה הצליח למכור אותו במהירות רבה ללקוחות הפאב.
מאז הסגר הראשון הוא לא עובד, כמו מאות אלפי ישראלים אחרים, ועם הזמן הבין, לדבריו, שהדברים לא מתנהלים כמו שצריך. "ברור לכולם שיש ניהול כושל של המשבר, וזה נובע משיקולים פוליטיים. פוליטיקאים רואים 21 אחוזי אבטלה, אבל אין כל עידוד לחזור לעבוד.
3 צפייה בגלריה
קוסטה בלאק
קוסטה בלאק
"באתי לשנות". קוסטה בלאק
(צילום: מתוך הפייסבוק)
"הרגשתי אבוד, הרגשתי שאין בי יותר אמון בפוליטיקאים שמנהלים אותנו. לאט לאט התגבשה, בסגר הראשון, קבוצה של צעירים שחשבה כמוני - 'קומי ישראל'. אמיר השכל הגיע לבלפור ב-15 במאי, הצעירים הצטרפו אחרי יום הבסטיליה, ב-14 ביולי. מה שקדם היה תהליך של הסתכלות פנימה. משבר הקורונה חשף את כל הפגמים שבחברה. לאנשים היה פתאום זמן לראות מה קורה, ממקום של חוסר ודאות. אין תעסוקה, לא יודעים מה יקרה מחר.
"תמיד היינו בסוג של מרוץ עכברים, בהישרדות מתמדת, אף אחד לא ראה איך המערכת מתפקדת, או לא מתפקדת. ופתאום היה זמן לזה. המחאה נוצרה מהשיח ברשתות החברתיות. זה התחיל מחיבורים של זרמים, לאו דווקא מהמרכז, אלא מבאר שבע ומהפריפריה. וכולם חושבים הרבה מעבר לשאלה 'כן ביבי, לא ביבי'.
3 צפייה בגלריה
קוסטה בלאק
קוסטה בלאק
"כל אזרח שלוקח אחריות ויוצא לרחוב הוא מנהיג המחאה הזו". קוסטה בלאק
(צילום: עידו רז)
"עד היום, הרבה צעירים לא רצו להיות מעורבים פוליטית, כי הפוליטיקה לא מדברת בשפה שלהם ולא רואה את המצוקה שלהם. היום זה אחרת, רוצים להיות מעורבים, רוצים לשנות. אבל הנחת היסוד היא ששום דבר לא ישתנה כל עוד ביבי בתפקיד, ולכן זה מתמקד בו".

"אין באמת דמוקרטיה"

קוסטה בלאק הצביע עד 2015 לליכוד, אבל היום הוא טוען כי לחלוקה הישנה בין ימין ושמאל אין משמעות. "השטחים מעניינים אותנו פחות. אנחנו מתעניינים בפיתוח עסקי, איך להתקדם, טכנולוגיה מתקדמת. העולם חווה שינוי בדפוסי התעסוקה. הפוליטיקה צריכה לתת פתרונות כאן ועכשיו, ולא לעסוק בנושאים שמעניינים הרבה פחות, אם בכלל".
אילו שינויים היית רוצה?
"הייתי רוצה שישיבות הממשלה יהיו פומביות, חוץ מנושאי ביטחון. למה הפרוטוקולים של ישיבות קבינט הקורונה סגורים ל-30 שנה? למה שלא נדע איך מתקבלות החלטות שישפיעו לא רק עלינו, אלא על הילדים ואולי הנכדים שלנו?
"אין לי כל אמון בפוליטיקה ובפוליטיקאים. היום כל המערכת הזו מתנהלת אך ורק כדי לשמור על כוחה. יש פה קבוצה של 20 פוליטיקאים ו-10 יועצים וגנרלים שקובעים לנו הכל. בלי שקיפות, בלי רצון לשרת אותנו, אלא רק לשמור על כוחם".
איך תשנה? תרוץ לכנסת, כמו סתיו שפיר ואיציק שמולי?
"הדרך להגיע לכנסת ולהיבלע לתוך מנגנון ישן לא הוכיחה את עצמה. חד משמעית, לא תראה אותי ברשימה לכנסת".
אז איך דברים ישתנו?
"אני מסכים שהשינוי יבוא באמצעות הקלפי. אבל מה קורה כשפוליטיקאי עושה אחרי הבחירות בדיוק ההפך ממה שהבטיח? אני יודע שהמצב לא תקין כי אין באמת דמוקרטיה ייצוגית, שבה הנבחרים מייצגים את רצון הבוחרים. אין לי תוכנית, אבל אני יודע שזה לא נכון".

"זו מחאה אותנטית"

בהפגנות הפכת לסמל. המשטרה מחפשת אותך?
"כל הזמן. עוצרים אותי כל פעם מחדש, כבר ארבע פעמים. בפעם האחרונה, ארבעה שוטרים לקחו אותי הצידה ורשמו לי דוח של 500 שקל על זה שירדתי לכביש. רציתי לצלם איך שוטרים מפזרים בכוח מופרז מפגינים, וישר עצרו אותי. מנסים להעניש אותי כלכלית, רושמים לי הרבה דוחות, אבל אני לא מתכוון לשלם אותם".
הייתה אמירה בעייתית של אמיר השכל בנוגע לשוטרים אתיופים, ושל סדי בן שטרית, שהשווה בין התהליכים שהיו בתקופת היטלר ומה שקורה אצל נתניהו. זה פגע במחאה?
"אני לא אחראי על אמירות של כל מפגין במחאה. כל מפגין מייצג את עצמו. מדובר במחאה עממית ומבוזרת, וכל אזרח שלוקח אחריות ויוצא לרחוב הוא מנהיג המחאה הזו".
איך זה עובד, יש ארגון שעומד מאחורי המחאה?
"אני שמתי את החיים שלי בהמתן. אנחנו חיים את המחאה 24/7, מתוך תחושה שרק כך נביא פה שינוי. אני לא עובד כבר תשעה חודשים. אנחנו כמה חברה שגרים בדירת שותפים, אחרי שכמה חודשים התגלגלתי בין ספות של חברים. אנחנו בהישרדות, מקריבים הכל כדי להמשיך לקיים את המחאה. אנחנו מממנים את עצמנו דרך גיוס המונים, הכל מתרומות של אנשים פרטיים".
אתה נפגע שקוראים לך אנרכיסט?
"ממש לא. אני לא חושב שזה טיעון ענייני שצריך להתייחס אליו. מנסים לעשות לנו דה לגיטימציה, להשחיר את המפגינים ואת המחאה. לא אכפת לי איך יקראו לי, אני יודע שהלב במקום הנכון, אני פועל לפי האמונה שלי ועושה את הדבר הכי נכון".
החברים בקרית אתא תומכים במאבק שלך?
"התגובות די חלוקות. יש כאלה שאומרים שאני עושה משהו חשוב, ויש פחות אופטימיים, אומרים שזה לא ישנה כלום".
"הוא מפחד מאיתנו"
מקללים? תוקפים?
"לא ולא, פשוט אומרים שזה לא ישנה שום דבר כאן, כי ממילא הכל רקוב".
ביבי הולך הביתה?
"אני חושב שהוא די מפחד שזה מתקרב. נתניהו מושפע היום משלושה דברים: אהוד ברק, שמטריף אותו, פרשת הצוללות שמאוד מפחידה אותו, והמחאה. אין זה סוד שכל ההחלטות שהוא מציע, סגר, עוצר לילי, עוצר בסוף שבוע, מטרתן לפגוע במחאה. אם הוא לא היה חושש מאיתנו, לא היה מוציא כל שבוע ספין עלינו. פעם חייזרים, פעם מפיצי מחלות. אם זה לא היה מזיז לו, הוא לא היה מגיב ככה".
האם המחאה משפיעה?
"לדעתי כן. לפני המחאה, הקואליציה הנוכחית הייתה עם 75 מנדטים. היום, לפי הסקרים, בקושי יש לה 52. בתחילת המחאה, לליכוד היו בסקרים 40 מנדטים, היום בקושי 30. אני חושב שהמחאה חושפת את הבלוף של נתניהו ואת הניסיון שלו להימלט ממשפט, ואת דרך הניהול הכושלת של משבר הקורונה. לא סתם הוא לא רוצה להעביר תקציב, הוא יודע שאז יתברר עומק הגירעון. לא סתם שבעה בכירים במשרד האוצר התפטרו".
איפה אתה רואה עצמך עוד עשר שנים קדימה?
"שאלה פילוסופית, אבל כן, רואה עצמי מאחורי הקלעים של הפוליטיקה הישראלית, שם עושים את הדברים הכי חשובים".
אמרת שאתה לא רואה עצמך בפוליטיקה.
"זה מאחורי הקלעים, וזו תהיה פוליטיקה אחרת. אנשים איכותיים שיכולים להנהיג, הולכים הביתה. תראה כמה חברי כנסת איכותיים עזבו בחמש השנים האחרונות, ומי נשאר. צריך לשנות מהיסוד, ואני מאמין שזה יקרה".