לפני שנה וחצי היתה בטוחה סגן בת חן פומורצ'וב שהיא משתחררת מצה"ל. פומורצ'וב (24), מקרית אתא, עמדה לסיים שירות ארוך כקצינה ביחידה 9900 של חיל המודיעין, העוסקת במודיעין חזותי. אולם אז הגיעה הצעה מפתיעה - להיות המפקדת הראשונה של התוכנית "רואים רחוק", המשלבת צעירים אוטיסטים כמפענחי תצלומי אוויר.
קראו עוד ב-mynet:
צפון: השירות הקרבי של נינה ורייצ'ל
המח"טים של גולני יאמצו חיילים בודדים בבתיהם
כל הסיפורים גם בסלולרי: הורידו את האפליקציה החדשה של mynet
היא החליטה לקבל את התפקיד והתאהבה. אחרי שני מחזורים מוצלחים, היא ליוותה את אחד החיילים שלה כשהדליק משואה בטקס הדלקת המשואות בהר הרצל. על שיחרור כבר אין מה לדבר.
"למדתי בתיכון רוגוזין, בכיתת מצטיינים, ובדצמבר 2009 כבר התגייסתי לצבא, לקורס מופת, ושובצתי כמפענחת תצלומי אוויר בפיקוד הצפון. אחרי שבעה חודשים יצאתי לקורס קצינים, ובסיומו הוצבתי לפקד על חוליה ביחידה שממנה יצאתי. המשכתי בפיקוד הצפון לעוד תפקיד, וכבר התחלתי לתכנן את השיחרור.
"הלכתי לימים פתוחים, תיכננתי להירשם לקורס ליצנות רפואית - ממש התכוננתי לאזרחות. חשבתי ששום דבר לא יסיט אותי מהתוכנית הזאת. ואז התקשרו אלי ושאלו אם אני מעוניינת להתראיין לתפקיד בתוכנית 'רואים רחוק'. לא ידעתי במה בדיוק מדובר.
"ידעתי שרוצים לשלב צעירים מהספקטרום האוטיסיטי בחיל, אבל לא עבדתי עם אוכלוסייה כזו מעולם. זה נשמע לי מאוד נחמד ומאוד יפה, אבל לא מעבר לכך. הלכתי לראיון, כי הרגשתי זכות גדולה שבכלל חשבו עלי. חשבתי שמדובר בתפקיד קצר, של שלושה חודשים, עד לשיחרור. רק במהלך הראיון הבנתי שרוצים שארכז את כל התוכנית במשך שנה וחצי לפחות. התחלתי להתעניין בתוכנית יותר לעומק, וגיליתי פרויקט מרשים ומאתגר מאוד".
זה לא נראה לך חריג לשלב אוטיסטים במשימות מודיעין?
"חשבתי שזה דווקא רעיון גאוני. כל מי שעוסק בתחום הפיענוח יודע שיש המון עבודה ושאין מספיק כוח אדם איכותי. החבר'ה שלנו בתוכנית מאוד מוכשרים ומתאימים בדיוק לתפקיד. המטרה שלנו היא לא להיות פרויקט צדקה, שרוצה לעזור לאוטיסטים להשתלב, אלא באמת לנצל את היכולות המדהימות של החיילים שלנו.
"אלה חבר'ה עם יכולות חזותיות טובות, שמצוינים בהתמקדות ובסריקת שטחים. הם מאוד אוהבים שגרה ועבודה שחוזרת על עצמה, מה שמאפיין את עבודת הפיענוח. מיום ליום מתחדדת לי ההתאמה שלהם לתפקיד. אני לא מבינה איך לא עשו את קודם. איך אוכלוסייה כזאת איכותית, ואני מדגישה - כזאת איכותית, לא קיבלה הזדמנות לשרת בתפקיד ליבה משמעותי, שתואם את היכולות שלה".
מיון קפדני
צעירים על הספקטרום האוטיסטי נבחרים לתוכנית לאחר איתור ומיון קפדני, ומשתתפים לפני הגיוס בקורס של שלושה חודשים. "בקורס הראשוני מלמדים אותם מיומנויות פיענוח בסיסיות ומיומנויות חיים, שיסייעו להם להשתלב במסגרת הצבאית. למשל ניידות - איך מגיעים בתחבורה הציבורית, הבנת ההיררכיה הצבאית, איך מדברים עם מפקד. בתהליך הזה מלווה אותם צוות של מרפאה בעיסוק ומנחה רגשית, מהקריה האקדמית אונו, שנמצאות איתנו לכל אורך השירות שלהם. הרי מוכשרים ככל שיהיו, אם היינו זורקים אותם ישר לצבא, היה להם מאוד קשה להתמודד.
"בתום הקורס הם מוכשרים כמפענחי תצלומי אוויר ומגיעים אלינו למרכז המודיעין בקריה. לפני שהם מתפזרים למדורים המבצעיים הם עוברים הכשרה מתקדמת, במהלכה הם עובדים על פרויקט משותף. המטרה שלנו בשלב הזה היא לראות במה כל אחד טוב ומה הוא אוהב לעשות כדי לשבץ אותם בהתאם. במהלך ההכשרה המתקדמת הם נחשפים למערכות הפיענוח הכי מתקדמות, לומדים על גזרות האויב ועל המשימות".
זה לא בעייתי לחשוף אותם למידע מסווג?
"אני לא מרפאה בעיסוק ולא מוכשרת לחינוך מיוחד, אבל אגיד מה אני מרגישה. אוטיסטים פועלים הרבה פעמים לפי הגדרות של שחור ולבן. התחום האפור יותר בעייתי מבחינתם. לכן, ברגע שהגדרנו להם את הגבולות של שמירת הסודיות, הם לקחו את זה לכיוון הכי קיצוני שיש. הם מכירים את הנהלים של ביטחון מידע ולא סוטים מהם בפסיק.
"אני בטוחה שהחבר'ה מהספקטרום האוטיסיטי שומרים על ביטחון מידע הרבה יותר מחיילים אחרים. מבחינתם, מה שקורה בצבא לא יוצא החוצה. גם אם יש להם ספק קטן על משהו שהם אמרו ברכבת, אפילו שהוא כתוב בכל מקום בתקשורת ובגוגל, הם יבואו וידווחו. זה כל כך מוקפד, עד שהתחלנו לעבוד איתם על מה כן אפשר לדבר עם ההורים - על המד"סים, על המסדרים - שיוכלו כן לשתף קצת".
מה מותר לך לספר על הפעילות של המדור?
"בסופו של דבר, אנחנו לא סתם פרויקט חברתי, ומצפים מאיתנו לתוצרים טובים ואיכותיים. הצבא לא מצפה שהחבר'ה האלה יישבו ויעבירו את הזמן. אני יכולה להגיד שהם מפענחי תצלומי אוויר. מה בדיוק ובאיזו גזרה, אני לא יכולה