ראש עיריית קרית מוצקין, ציקי אבישר, הוא ראש הרשות היחיד בקריות שחתום על המכתב של פורום ראשי הרשויות מכל הארץ שהודיעו כי לא יזמינו את הזמר אייל גולן לאירועים עירוניים, בעקבות הריאיון של שתיים מהמתלוננות הגדו בפרשת "משחקי חברה". אבל מי שהוביל בקריות את הקו הזה, הרבה לפני, היה ראש עיריית קרית ביאליק, אלי דוקרוסקי, שהחליט לפני עשר שנים כי גולן לא יוזמן לבמות הציבוריות.
השבוע אמר דוקורסקי, כי בזמנו היה די בודד בהחלטה להחרים את הזמר: "אני לא רוצה לשפוט אף ראש רשות. בשעתו, כאשר הפרשה התפוצצה, מבלי להתייחס להיבט הפלילי או לא פלילי, נראה בעיני לא מוסרי להזמין אותו להופיע בבמות ציבוריות במימון כספי ציבור. מאז אותה פרשה הוא לא הופיע באירועים עירוניים וביום העצמאות. גם לא מצאתי לנכון לחתום על המסמך שניסחו ראשי רשויות כי אצלנו זה קיים מזמן".
את המסמך האמור יזמו 12 נשים שעומדות בראש מועצות אזוריות, וחתמו עליו עוד כ-50 ראשי רשויות ומועצות מקומיות ואזוריות. וכך נכתב: "העדויות שנחשפו מצביעות על התנהלות חמורה שיש בה ביזוי, ניצול והשפלה של נשים.
"למרות סגירת התיקים המשפטיים בעניינו של אייל גולן, אין בכך כדי לנקות את שמו הציבורי או את האחריות המוסרית החלה עלינו כרשויות מקומיות הנדרשות לקבוע דוגמה ערכית לחברה כולה. בהתאם לכך, אנו נימנע מהזמנת הופעות של אייל גולן בכל אירוע הממומן מכספי ציבור, לרבות הופעות ביום העצמאות ובאירועים חגיגיים אחרים".
"אין ויכוח"
ראש עיריית מוצקין: "לי זה ברור, ובעיני זה מעל לכל ויכוח, שמחובתם של נבחרי ציבור להוקיע את מה שנחשף בתחקיר, ניצול נשים, התנהגות פוגעת. גם אם זה לא פלילי, זה בלתי מוסרי בעליל. אירועי יום העצמאות הם חגיגה ממלכתית, שאמורה לשקף את ערכי החברה שלנו".
אבישר דחה על הסף את הניסיון לקשור בין היחס לזמר לבין עמדות פוליטיות או שייכות עדתית: "זה שטותי להעלות טענה כזו. החלטתי להצטרף ליוזמה לא קשורה למוצא ועמדות פוליטיות אלא עניין ערכי מובהק. צריך להבדיל בין האמן ליצירות שלו. יש אמנים שיצרו יצירות מופת, שעצבו תרבות.
"אני מחשיב את גולן בסדר גודל כזה. אי אפשר לקחת את זה ממנו. אבל אי אפשר להעלים עין מהתנהגות שלו. האירועים ששמו נקשר אליהם הם חמורים ברמה מוסרית, וכשאתה מדבר על כספי ציבור ואירועים ממלכתיים וכסף ציבורי, המסר הערכי חייב להיות חד משמעי".
דוקורסקי, האם היו בזמנו פניות של תושבים ששאלו למה לא מזמינים אותו?
"בשוליים, בודדים העלו את זה כי הרי מדובר בזמר עם קהל מעריצים עצום. אבל אנחנו דאגנו לחלופות טובות לא פחות ותושבי קרית ביאליק לא הרגישו את החסך הזה בימי העצמאות שהיו מאז. אם מישהו רוצה ללכת להופעה שלו, כאדם פרטי, ברור שזו זכותו, זה עניין אישי שלו אבל ברמה הציבורית, הוא לא צריך להופיע.
"הריאיון ששודר פתח מחדש את פצעי אותה פרשה. יש גם לזכור שמאז התחלפו ראשי רשויות רבים. אני מכבד כל ראש רשות, אלו שהכריזו שלא יזמינו ואלו שלא. אני לא מצאתי לנכון להכריז שוב כי זו המדיניות שלנו מזה עשר שנים".
"דוגמה לניתוק"
ראש עיריית קרית אתא, יעקב פרץ וראש עיריית קרית ים, דוד אבן צור, לא חתומים על המסמך של ראשי הרשויות. מי שלא הופתעה מאי חתימתו של פרץ הייתה יו"ר האופוזיציה, חברת המועצה הילה רובין שלם: "הידיעה שראש העיר לא חתם על המסמך של ראשי הרשויות מעידה שוב על ניתוקו ממה שמתרחש סביבו, ובעיקר על חוסר מנהיגותו.
"למרות שהתיק נגד אייל גולן נסגר, ראוי היה שהעירייה תעמוד על ערכים של דוגמה אישית ומוסר ציבורי גבוה. שליחת מסר ברור לדור הצעיר ולציבור הרחב על חשיבות האחריות האישית והצורך להוקיע התנהגויות פוגעניות וניצול מיני היא הכרחית, במיוחד לאור השפעתן של דמויות ציבוריות ואמנים על החברה שלנו. לצערי, לא הופתעתי לגלות שראש העיר לא חתם, שכן הוא ממשיך להחזיק בתפיסת עולם מיושנת ואינו מתפקד כנבחר ציבור ראוי".
עיריית קרית ים ציינה בתגובה לשאלה מדוע ראש העיר לא חתם על המסמך של ראשי הרשויות: "אנו משתדלים להציג מגוון רחב של אירועי תרבות ולאור התיכלול ובשל כלכלת מלחמה, אנו נאבקים על כל שקל מול משרד התרבות, ואיננו יכולים לעמוד בסכומי עתק של אומנים כאלה או אחרים. לצד ההקשבה להלך רוח ציבורי, אין זה מתפקידה של הרשות להפוך לרשות חוקרת או שופטת".
מעיריית קרית אתא נמסר: "אין לנו כוונה לקיים הופעה של אייל גולן".
פורסם לראשונה: 17:39, 08.01.25