היגיון עקום: ועדת הכספים של הכנסת דנה ביום שלישי השבוע במתווה האוצר להרחבת היישובים שבעלי העסקים בהם יפוצו באופן מלא עקב ירידה בהכנסות עקב המלחמה. במהלך הדיון התברר כי ערי הקריות, קרית אתא, קרית ביאליק, קרית מוצקין וקרית ים יכללו במתווה, אבל קרית שמואל וקרית חיים לא. בעלי העסקים בשכונות אלו של חיפה יקבלו פיצוי לפי מפתח אחר.
ועדת הכספים בראשות ח"כ משה גפני, קיימה דיון מעקב אחר מתווה הפיצויים בעקבות מצב הלחימה והיערכות הממשלה למתן פיצוי, וכן בהצעה לסדר בנושא 'הצעת הרחבת מתווה הפיצויים הממשלתי לעסקים בצפון הארץ לאור הרחבת מעגל האש', הצעתם של חברי הכנסת: אורית פרקש הכהן, אלי רביבו, יצחק קרויזר, ולדימיר בליאק, נאור שירי, חמד עמאר, שרן השכל.
יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני, פתח את הדיון: "הממשלה עדיין לא קיבלה החלטה על הפיצויים, המפה של מעגל המלחמה השתנתה לצערנו ולא לטובה, וכאילו אנחנו עומדים מהצד, לא מאריכים את המועדים, לא דנים בישובים השונים שנמצאים במצב שונה מזה שהיה קודם. לכן החלטנו לקיים את הדיון.
"במקביל קיבלתי מכתב מח"כ פרקש וחברי כנסת, לעניין הצעה לסדר להרחבת מתווה הפיצויים. במקביל, יצאה אתמול בלילה הודעה על מתווה חדש מצד משרד האוצר, עדיין לא הוגשו תקנות. אני שמח שלפחות יש מתווה, ביקשנו בדיונים קודמים שיובא מתווה, הממשלה לא הביאה, עד שלא היה מנוס מלקיים דיון, נצטרך לדעת לגבי הלו"ז".
"מאוחר מדי"
ח"כ אורית פרקש הכהן: "במהלך החודשים האחרונים ישראל הרחיבה את המערכה, ואזורים רבים בצפון הארץ שלא היו חלק מהמערכה נכנסו אליה, ישובים רבים באזורים האלה לא נכללים במתווה הפיצויים הנוכחי והם גם לא פונו, הם נאלצים להתמודד עם המצב ללא כל מענה כלכלי מצד המדינה. עכו, הקריות, הדבר הזה מחייב את הדיון הזה. באורח פלא, יום לפני הדיון הוציא שר האוצר הודעה, והזדרז להודיע שהוא הולך לטפל בזה. למה מגיעים רק עם הודעה לעיתונות ואין עדיין נוסח תקנות? הכל מאוחר מדי, למה מחכים שתסתיים תקופה? אנחנו יודעים שגם בחודש הקרוב מצבם הכלכלי לא ישתפר".
יוראי מצלואי, סמנכ"ל משרד האוצר הציג בפתח הדיון את הרחבת מתווה הפיצויים המתגבש לאור הרחבת המערכה בצפון: "לגוף המתווה – מבחינתנו כל אזורי ההתגוננות שקיבלו עד עכשיו, יישובי גולן צפון, גולן דרום, גליל עליון, קו עימות, הם כולם ימשיכו לקבל מסלול מחזורים מסלול מלא. בנוסף התווספו אליהם חלק מהקריות – אתא, מוצקין, ביאליק וים, לגביהם היו הנחיות מחמירות יותר באזור המפרץ, גם הם יכנסו למסלול מחזורים החל מהראשון לספטמבר. לקחנו את היישובים לפי המדרג שפיקוד העורף נתן להם הנחיות מחמירות יותר".
קראו עוד:
"ההנחיות היו מאוד מורכבות, היינו צריכים מתווה מדורג כדי לתת לכולם מענה, לכל יתר אזורי ההתגוננות, יתר אזור המפרץ, כולל חיפה, גליל מרכז ותחתון כולל טבריה, וכן חלק מיישובי העמקים, יקבלו מסלול הוצאות מזכות לחודשים ספטמבר אוקטובר, שגם הוא נותן מענה משמעותי".
מה עם חיפה?
ראש עיריית קרית ים, דוד אבן צור: "אם הייתי יודע שזה המתווה, הייתי אולי חוסך הגעה, אני מברך על המתווה, הוא יסייע לנו".
ח"כ ינון אזולאי: "אם תגיע לחיפה תראה את העסקים שם סגורים, אפשר לתת להם הוצאות מזכות, לא בטוח אם זה יסייע להם. קח את אולמות האירועים שם, נסגרו, גם חברות ההפקות שהבטחנו שנטפל בהם וזה לא קרה. תיירות, הטיסות. גם מעונות נסגרו, אנשים לא הלכו לעבודה, צריך לתת מתווה עבורם. לגבי קריית חיים וקריית שמואל, אמא שלי גרה בקרית שמואל, פגיעה ישירה הרסה שם 2 בתים, כביש מבדיל בין קרית שמואל לקריית ים. הן אמנם שכונות בתוך חיפה, דיברתי עם כל דרגי העירייה, אני לא אומר לך מי אמר להם בפיקוד העורף לעירייה שיתנו לבד את ההוראה שלא ילכו ללימודים, כי יש לנו בעיה עם האוצר. קריית שמואל וקריית חיים היו באותו מקום".
ראש עיריית קרית ביאליק, אלי דוקורסקי, השתתף אף הוא בדיון ואמר: "המציאות הביטחונית החדשה באזור הקריות יצרה משבר כלכלי עמוק. תושבים רבים נמנעים מלצאת מבתיהם בשל החשש מנפילות טילים, דבר שמוביל לפגיעה קשה בפעילות העסקית. בנוסף, סגירת מערכת החינוך מאלצת הורים רבים להישאר בבית עם ילדיהם, מה שמעמיק את הפגיעה בעסקים המקומיים".
ראש עיריית קרית מוצקין, ציקי אבישר: "היום ייצגתי את תושבי קרית מוצקין בדיון חירום שהייתי בין יוזמיו בוועדת הכספים. בשורה לבעלי העסקים: משרד האוצר התחייב שקרית מוצקין תיכלל בתוכנית הפיצויים של יישובי קו העימות. הודעה רשמית תפורסם בחודש הבא. לגבי עובדי המתנ"סים והחזרי תשלומי הורים: האוצר הודיע על קיום דיון ייעודי בנושא בקרוב".
גם ראש עיריית קרית אתא, יעקב פרץ, שפעל לקידום המתווה מול שרים וחברי כנסת, בירך על המתווה.
בתחילת השבוע אמר דוקורסקי שקרית ביאליק נמצאת תחת מתקפת טילים וביקש להכליל את העיר במתווה הפיצוי. בעקבות הפגיעות הרבות התקיימה בתחילת השבוע פגישת עבודה מקיפה בין הנהלת העיר להנהלת מס רכוש.
בפגישה הוצגו נתונים מדאיגים על היקף הנזק בעיר: קרוב ל-200 כלי רכב נפגעו מפגיעות ישירות ומרסיסי יירוטים, וכ-300 בתי מגורים ספגו נזקי הדף ופגיעות. בעקבות זאת, סוכם על העמקת שיתוף הפעולה בין העירייה למס רכוש במתן מענה מהיר ויעיל לתושבים שרכושם נפגע".