כבר שלושה חודשיים שלי-רז דדון בן ה-8 מקרית אתא לא מגיע לבית הספר בשל אלרגיה מסכנת חיים. שולי, אמו, הפועלת להעלאת המודעות לסכנות האורבות לילדים אלרגנים, סיפרה כי היא נלחמת על מנת שבנה יקבל סייעת רפואית שתתלווה אליו, אך משרד החינוך לא מאפשר זאת בטענה שליווי הסייעת מסתיים בכיתה ב'.
דדון סיפרה: "מגיל צעיר מאוד גילינו כי לי-רז סובל מאלרגיה מסכנת חיים לבוטנים, דגים ופניצלין. הוא נושא 2 מזרקי אפיפן כנהוג. עד לשנה שעברה ללי-רז הוצמדה סייעת שהודרכה לפעול בזמן אמת לכל סימפטום או רגע סכנה.
"לצערי הרב, חווינו עם לי-רז מקרים לא נעימים בלשון המעטה שגרמו לי להבין את שידעתי - בלי סייעת צמודה בני נתון לסכנת חיים בבית ספר".
דדון, המקדמת כבר במשך שנתיים את נושא המודעות וההסברה של ילדים אלרגנים בבית הספר, קיבלה הודעה בתחילת השנה על ידי עיריית קרית אתא כי משרד החינוך והבריאות אינם מממנים יותר את תקציב הסייעת לבנה.
"הוסבר לי כי בני ילד גדול והוא צריך ללמוד להיות עצמאי ואף לדעת להזריק לעצמו אפיפן בשעת חירום. כשניסיתי להסביר שאין קשר לעצמאות ואם חלילה הוא נחשף לאלרגן שאפילו רק מתפזר באוויר, הילד שלי, בסכנת חיים והוא עלול למות, קיבלתי מענה הזוי. נאמר לי: "אם אני נותנת לך סייעת, אני צריכה לדאוג לעוד 30 ילדים עם סכנת חיים ואין תקציב לזה. זה במקום לכל הילדים שזה חובה עבורם. זו לא בחירה זו התמודדות ואנחנו ננטשים על ידי המערכת".
על פי חוזר מנכ"ל משרד החינוך, לילדים מכיתה ג' אין זכאות למימון סייעת צמודה: "על ידי נציגים אנושיים ממשרד הבריאות והחינוך נאמר לי לפנים משורת הדין, באם הימצא ילד עם אלרגיה העומד בקריטריונים של רמה מסכנת חיים, רשות העירייה יכולה ורשאית אם היא מעוניינת בכך לממן לו סייעת, אבל בעירייה מסרבים, אומרים שאין להם תקציב".
מבית הספר הציעו לאם כי סייעת של ילד אחר תשגיח על בנה: "מדובר על סייעת שלא יכולה להיות צמודה לבני בשל התפקיד שלה, ונאמר לי כי היא 'תשים עין'. אין לה באמת אחריות על בני, וכשעשינו ניסיון כזה של מספר ימים בני, נחשף לחטיף במבה וביקשו ממני לקחת אותו מהר מהכיתה. עברנו בעקבות כך ימים קשים, הבנתי באיזו סכנה מדובר, ומאז הוא בבית".
בנוסף סיפרה: "איימו עליי במכתבים אשר נשלחו מקצינת ביקור סדיר, שאם לא אשלח את הילד לבית הספר, אני עלולה להיכנס לכלא ואף להיקנס בקנס כספי גבוה. אני מוכנה לעמוד מול שופט שיקבע שאני אמא שתיכנס לכלא בעבור עבירה חמורה והיא שאני חרדה ודואגת לשלום ולבריאות הילד שלי. לצערי, בני במצב נפשי לא טוב, הוא היה תלמיד מצטיין ומקובל חברתית והחודשים האלו בבית השפיעו עליו ממש לרעה".
קראו גם:
מעיריית קרית אתא נמסר: "האחריות לקביעת זכאות לסייעת רפואית נקבעת ע"י משרד החינוך עבור ילדי הגנים וכיתות א'-ב'. מעבר לגיל זה מושם דגש על מתן כלים והדרכה רפואית לתלמיד ולצוותים החינוכיים לשמירה על בריאותו. יחד עם ההורים, הגישה מחלקת החינוך ערעורים להחלטה זו ולמרות ניסיונותינו דחה משרד החינוך בקשה זו. אנו פועלים ככל שביכולתנו על מנת לתת מענה ולסייע לשילובו של התלמיד בכיתה בצורה מיטבית".
ממשרד החינוך נמסר: "על פי חוזר מנכ"ל מתן סייעת לילדים אלרגניים מסתיים בסוף כיתה ב'. באשר למקרה הנדון, בקשת המשפחה הועברה על ידי הרשות פעמיים לוועדת חריגים שלא אישרה את הבקשה. הרשות גילתה רגישות וציוותה לתלמיד סייעת העובדת בפועל במוסד החינוכי יחד עם עוד תלמידים (האם סירבה).
"כל ניסיונות בית הספר לא הועילו, צוות בית ספר עם רגישות גבוהה לסביבה מוגנת. נדגיש, כי האחראית על הבריאות במשרדנו היתה בקשר עם האם מספר פעמים לדרכי פעולה עבורו. בשל צנעת הפרט לא נפרט מעבר לכך".