די לאלימות: לאחר עשרה ימים מאז התקיפה הגזענית במטרונית בחיפה, הוגש כתב אישום נגד תושב קרית ים, בן 50, בגין תקיפת נהג אגד. בניגוד לכתבי אישום דומים בעבר, שבהם סעיף האישום היה מופחת, תקיפה סתם, הפעם התביעה המשטרתית האשימה את התוקף בסעיף חמור של תקיפת עובד ציבור, וגם ביקשה מעצר עד לתום ההליכים.
יו"ר ארגון נהגי האוטובוסים, ישראל גנון, אומר כי לצערו בשנים האחרונות ניתן לספור על אצבעות יד אחד את מספר כתבי האישום שהוגשו נגד נוסעים שנקטו אלימות נגד נהגים. יצוין, כי בשנת 2024, למרות ירידה במספר הנוסעים בתחבורה הציבורית בשל המלחמה, נרשמו בקווי התחבורה הציבורית בישראל 624 מקרים של אלימות פיזית או מילולית נגד נהגים, כמעט שני מקרים מדי יום.
מכתב האישום החדש עולה, כי בתאריך 23 בפברואר השנה, בשעה 11.39, עלה תושב קרית ים (48) על קו אוטובוס של אגד, בשדרות ירושלים לאחר שצרך אלכוהול. ללא כל סיבה שבר מכסה מטף שהיה באוטובוס. הנהג עצר את האוטובוס וביקש לפנות את הנוסעים תוך שהוא פונה לעבר הנאשם, אולם זה דרש ממנו להמשיך בנסיעה, וכאשר הוא סירב, רץ הנאשם לעבר תא האוטובוס, התיישב בכיסא הנהג, הוריד את בלם היד וניסה לנהוג באוטובוס. הנהג ניסה למשוך את הנאשם מהכיסא ואז, קם הנאשם והכניס לו שתי סטירות, תוך שהוא מפיל את משקפיו. בתגובה הנהג הכה בחזרה את הנאשם ואז בעט בנהג והיכה אותו עם אגרוף בראשו. "כתוצאה מהתקיפה נפגע הנהג, רעד בכל גופו וטופל בבית החולים רמב"ם", נכתב בכתב האישום.
במקביל לכתב האישום הגישה התביעה בקשה למעצר עד לתום ההליכים, אז התברר כי בידי התביעה סרטון שמתעד את האירוע. הנאשם זיהה עצמו בסרטון והודה חלקית בעובדות. לנאשם עבר פלילי שכולל 5 הרשעות בגין מקרי אלימות, שוד, עבירות כלפי שוטרים ורכוש וריצה בגינן מאסרים ממושכים. התביעה טענה כי מדובר באדם מסוכן: "כיצד ניתן לדרוש מעובדי ציבור אלה כי יבצעו את מלאכתם אם לא נספק להם את ההגנה הדרושה להם?".
בשנים האחרונות הפכה תקיפת נהגים לתופעה של ממש ואלו מגיעים למשמרת עם חשש כבד.
תופעת השיכורים
אחמד חליל, נהג ותיק בקווי המטרונית בקריות, מסביר: "יש מקרים בהם נוסע שוכח לרדת בתחנה מסוימת. אז הוא דורש מהנהג לעצור מיד את האוטובוס. ברור שזה אסור אבל לנוסע זה לא משנה ומיד מתנפל, מקלל ומכה.
תופעה נפוצה אחרת היא שיכורים שעולים לאוטובוסים בשעות הלילה, מציקים לנוסעים, מקללים ואז הנהג חייב להתערב ומתחיל בלאגן באוטובוס. ויש את המקרים על רקע גזעני, שהם מאוד נפוצים היום, כמו שהיה בשבוע שעבר על הפקחית במטרונית בחיפה שאחת הנוסעות שלחה אותה לעזה לאחר שתפסה אותה נוסעת בלי כרטיס, רק כי היא ערבייה. היום יותר מ-70 אחוז מהנהגים ערבים ויש מקרים לא מעטים שנוסעים מזהים שהם ערבים ונוקטים באלימות".
קראו עוד:
"כל הזמן בכוננות"
אתה חושש לפני כל נסיעה?
"ברור. כל הזמן בכוננות. זה לא מספיק, צריך לקחת נוסע כזה שנוקט באלימות, להכניס אותו שנתיים שלוש לכלא, זה יפתור את הבעיה. אנו מרגישים מופקרים".
ישראל גנון, יו"ר ארגון נהגי האוטובוסים מבית ההסתדרות הלאומית המאגד את רוב נהגי האוטובוסים בישראל: "בשנים האחרונות אפשר לספור על יד אחת את מספר הפעמים שבהן הוגשו כתבי אישום נגד תוקפי נהגי אוטובוסים.
בשנה האחרונה התחלנו לעבוד בצורה אינטנסיבית עם משטרת ישראל ופרקליטות המדינה כדי להחמיר את הענישה. כחלק מזה גופי האכיפה החלו להכיר בנהגי האוטובוסים כעובדי ציבור והוקמו מנגנוני פיקוח על התהליך. זה צעד משמעותי ביותר שמדגיש כי מי שתוקף נהג אוטובוס ייחשב כאילו תקף שוטר או עובד מדינה.
"המציאות הנוכחית כיום היא שנהגי האוטובוס הפכו להיות שק חבטות של נוסעים זועמים. כדי למנוע אירועי אלימות מעין אלה, אימצו במשרד התחבורה את תכנית ארגון נהגי האוטובוסים להקמת יחידת אבטחה באוטובוסים בעלות של 20 מיליון שקל, צעד ראשון שיבטיח את שלום הנהגים והציבור כאחד.
מקבוצת אגד נמסר: "רואים בחומרה מקרים מסוג אלו, ומגנה בתוקף את תרבות האלימות בתחבורה הציבורית בישראל".