הסרטן הפך לחלק מהסיפור המשפחתי של מור לאופר, שנאלצה להתמודד עם המחלה פעמיים.
לאופר, אם לשניים ופסיכותרפיסטית בקופת החולים מאוחדת, זוכרת היטב מתי אובחנה לראשונה כנשאית הגן BRCA1.
לאופר: "בגיל 14 איבדתי את אימי שחלתה בסרטן השד, סבתי ודודתי נפטרו גם הן מהמחלה ולכן כבר בגיל מוקדם הבנתי שהעננה מרחפת מעל ראשי ביתר שאת. באותן שנים בדיקות גנטיות לא היו פופולריות ועל אף שדרשתי לבצע בדיקה גנטית שתאפשר לי לקבל תמונת מצב עתידית נתקלתי בסירוב מצד הרופאים".
"החיים כמובן חזקים מהכל ומסלול החיים שלי נמשך. צבא, סיום תואר ראשון ותכנון חתונה עם בחיר ליבי. הייתי בת 26 צעירה, פעילה וחולמת ואז טפחה המציאות על פניי ושינתה באחת את התוכניות".
"גוש בשד, בדיקה אצל כירורג, אולטרסאונד וברקע כמובן הסיפור המשפחתי. לא הייתי צריכה יותר מזה כדי להבין שמבחינתי התסריט שהכרתי מקרוב עומד להתממש. בבדיקה אצל טכנאית האולטרסאונד היא דווקא לא התרשמה שמדובר בגוש סרטני, אבל תחושת הבטן שלי לא נתנה לי מנוח. למזלי הטוב רופא שהכיר את ההיסטוריה המשפחתית התעקש להכניס אותי לניתוח להוצאת הגוש שנשלח לבדיקה והתברר כסרטני. משם החל המסע שלי לריפוי".
"חודשיים לפני החתונה, שנדחתה כמובן בעקבות המחלה החלה שרשרת הטיפולים: כימותרפיה, הקרנות, שימור עוברים ושאיבת ביציות מתוך מחשבה עתידית על הקמת משפחה בתוך כל הטירוף. למרות שזה נשמע כמעט בלתי אפשרי, עשיתי הכל ע"מ לשמור על השיגרה והתייצבתי מדי יום לעבודה כמנהלת מרכז יום לקשישים. השתדלתי לא לוותר לעצמי, השיגרה איפשרה לי שפיות".
"בתום המסע המפרך עברתי את הבדיקה הגנטית שתוצאותיה לא איחרו להגיע ובישרו באופן חד משמעי שאני נשאית של הגן 1BRCA והתחילו דיבורים כל כריתה מונעת. באותו זמן חברה קרובה שלי נפטרה מסרטן השד למרות שעברה כריתה מלאה והחלטתי לוותר בשלב הזה על התהליך לאור העובדה שהייתי עדיין רווקה וללא ילדים".
"אחת ההתלבטויות הקשות ביותר לנשאיות הגן, המעלה את הסיכוי לחלות בסרטן השד או סרטן השחלות, היא הדילמה האם לבצע כריתה מניעתית. לכרות או להמתין? להפחית את הסיכוי לסרטן או לאבד את הסיכוי להפוך לאם? להישאר בחששות או לגרום לפגיעה אסתטית בגוף? בשלב הזה החששות הכריעו את הכף ומתוך הרצון העז להפוך לאמא החלטתי לדחות את ההחלטה".
"החיים שבו לכאורה למסלולם. חתונה, ילדים חולפות להן שמונה שנים אני כבר אמא לשניים בני 6 ו – 3 וגוש נוסף מערער שוב את שיגרת החיים ומוביל אותי ללכת אחרי ההמלצה על כריתה כפולה. לקחתי הפסקה מהעבודה ועברתי מסע נוסף שכולל אשפוז של חודש בבית החולים, זיהום בדם ושוב סבב טיפולים. זה לא היה פשוט אבל היום אני מרגישה בריאה. מאז עברו יותר מ - 12 שנה אבל עננת הסרטן עודנה קיימת ולכן אני כמובן נמצאת בביקורות כל תקופה".
"במסגרת עבודתי כפסיכותרפיסטית בקופ"ח מאוחדת אני שומעת לא פעם בסיפורים של מטופלים שיש להם בן/בת משפחה נשאים של הגן ובתור מי שעברה מסע לא פשוט אני יודעת להכיל את הסיפורים וגם לספק עצות פרקטיות על מנת לסייע מקרוב. בסופו של דבר החיים חזקים יותר מכל דבר".
במסגרת חודש המודעות לסרטן השד ובמטרה להעלות את המודעות לחשיבותן של הבדיקות הנדרשות לגילוי מוקדם שיכול להציל חיים, השיקה קופ"ח מאוחדת במחוז צפון שת"פ ייחודי עם ביה"ח מדיקה אלישע בחיפה במסגרתו זכאיות מבוטחות הקופה לבדיקות ממוגרפיה ואולטרסאונד.
סיואר קסיס האחות המחוזית בקופ"ח מאוחדת מחוז צפון: "השירות שמעניקה מאוחדת למבוטחיה בשיתוף עם ביה"ח מדיקה אלישע יאפשר לנשים להגיע לבדיקות ממוגרפיה ואולטרסאונד בזמינות גבוהה בשילוב עם זמן פיענוח מהיר והמשך מעקב אישי וצמוד במקרה הצורך".
לאופר שבה וקוראת לנשים לא לחכות וללכת להיבדק בהקדם.
קראו גם >>