מאז שפרצה מלחמת "חרבות ברזל" הפך מערך טיפולי הבית של הכללית למשמעותי מאי פעם. בבתי החולים זקוקים לכל מיטה פנויה כדי להיערך למצב חירום, ורבים מופנים להמשך טיפול בקהילה: אנשי מקצוע מסורים שמעניקים מגוון טיפולים, ממש כמו במוסד אשפוז, ואפילו באזורי מלחמה וירי למטופלים הזקוקים לכך
בבתי החולים זקוקים לכל מיטה פנויה. זו המציאות שאנו חיים בה מאז שפרצה המלחמה. בכל רגע נתון, ובעיקר באזורי עימות, עשויים להגיע בכל רגע פצועים שזקוקים לטיפול דחוף. לכן, מאז אוקטובר האחרון, התעצם והתרחב המערך לטיפולי ואשפוזי בית בכללית. היחידה מעניקה מעטפת מקיפה של טיפול מקצועי למטופלים שמרותקים לבתיהם, ואנשי הצוות המסורים מגיעים לכל מטופל או מטופלת בביתו, גם אם מדובר באזור מלחמה.
ניהל חט'יב, אחות אחראית ביחידה להמשך טיפול באזור חיפה וגליל מערבי של הכללית, מסבירה בפשטות: "מאז שפרצה המלחמה, ובגלל שבשעת חירום בבתי החולים זקוקים לכל מיטה, את כל מי שניתן לשחרר משחררים לקהילה, להמשך השגחה וטיפול. כאן אנחנו נכנסים לפעולה".
מה זה דרש מכם?
"קודם כל התארגנות ועיבוי של הצוות. יותר אנשים מקצועיים ואיכותיים שנכנסו ליחידת הטיפול בבית כי המטופלים יותר מורכבים, וכוללים גם מטופלים שלרוב היו נשארים בבתי חולים, וכעת אנו מעניקים להם טיפול מקצועי ומיטבי בקהילה. התארגנו במהירות גם על ניהול לוגיסטי להתמודדות עם מצבי חירום שלא הכרנו קודם, ואנחנו מתייחסים לטיפולי בית כאילו אנחנו מביאים את האשפוז לבית".
אתגר גדול שניצב בפני היחידה הם המונשמים. "יש לנו כ- 98 מונשמים כרוניים עם מכשיר הנשמה בבית שמטופלים מא' עד ת', הכל בתוך הבית. מצבם ייחודי ורגיש, ואנחנו נערכים גם לתרחיש עלטה ואספקת ציוד בכל מצב, כולל גנרטורים שחולקו למטופלים הזקוקים לכך ע"י משרד הבריאות, ועיבוי הזמנות שיימנעו מצב שבו הספקים לא ייסעו תחת אש, והמטופלים יישארו ללא סיוע. בכל נקודת זמן יש ציוד זמין וכוח אדם שלא מפסיק להגיע אפילו יום אחד. בכל המחוז – כולל באזורי ירי".
היה מקרה שהצוותים היו בסכנת חיים?
"היה צוות שנסע לביקור בית ופתאום החלו יירוטים ממש מול העיניים שלהם ואז נפילה ממש לידם. הצוותים שלנו לא הפסיקו לנסוע בצירים אפילו לא ליום אחד. עם שכפ"צים ואפודים גם באזורים מסוכנים. יש לנו צוות מקצועי עם מוסר עבודה מאוד גבוה שמבין את האחריות שמוטלת עליו. הם יודעים כמה חשוב להגיע לבית של ילד מונשם, למשל, ומבינים את המשמעות של כל ביקור".
תחום משמעותי נוסף ביחידה הם שיקומי הבית, מה שקריטי במיוחד בזמן מלחמה ופצועים רבים.
מה כולל שיקום בית?
"אנחנו נותנים גיבוי ומענה שמסייע גם בפינוי מיטות במוסדות שיקום. משוקמי בית מקבלים בדיוק אותם שירותים של מטופלים במסגרת שיקום מוסדי – רופאים, אחיות, קלינאית תקשורת, ריפוי בעיסוק, פיזיותרפיה וכו', בהתאם לצרכים הרפואיים והשיקומיים של כל מטופל. זו אחת המחלקות ששביעות הרצון של המטופלים ממנה הכי גבוהה, ובכל רגע נתון יש לנו 240-250 מטופלים, חלקם מורכבים וקשים כתוצאה מפציעות המלחמה".
חלק נוסף של היחידה הם מטופלי המערך הפליאטיבי (ההוספיס),שכעת רבים מהם, גם במצבים מורכבים שבעבר חייבו אשפוז, נשארים בביתם עם משפחתם, ומקבלים מעטפת ותמיכה מקצועית.
פלח נוסף ומשמעותי ביחידה הם מטופלי האשפוז הכרוני והאשפוז האקוטי, "ביניהם מטופלים שזקוקים למעקב צמוד בכדי למנוע אשפוזים חוזרים. אדם שסובל מאי ספיקת לב, פגים, דלקות חוזרות, מתן אנטיביוטיקה בווריד, נוזלים, בדיקות מעבדה, אפילו לקחת מטופל לצילומים ולהחזירו: מעטפת אשפוזית מלאה בהתאם למצבו הרפואי של כל מטופל".
איך מגיעים לשירות?
"הפניות מגיעות מהקהילה (המרפאה) או לאחר אשפוז בבית חולים. רופא משפחה או אחות ממלאים הפניה לאשפוז בית. לאחר מכן הצוות שלנו נכנס, מעריך ומייעץ המשך טיפול – אף מטופל לא נשאר ללא מענה".
את היחידה להמשך טיפול במחוז חיפה והגליל המערבי מנהל ד"ר מוחמד ח'טיב, מומחה ברפואת המשפחה וגריאטריה, ובעל תואר שני בניהול מערכות בריאות, והוא מוסיף כי, "היחידה מעניקה טיפולי בית למטופלים שמרותקים לביתם, ומאפשרת טיפול בחיק המשפחה, במקום במוסד אשפוזי".
מה שונה ביחידה היום, מאז פרוץ המלחמה, מבעבר?
"היום, בשל העובדה שהרבה מאושפזים הועברו מבתי חולים לטיפולי בית, הצוות התרחב וגם השירותים. אנחנו לא מוותרים על איכות הטיפול למרות שמספר המטופלים גדל, היחידה להמשך טיפול תגברה צוותים לצורך מתן מענה זמין ואיכותי לכל המטופלים. הטיפול שלנו מורכב מצוות רב מקצועי לפי מורכבות המטופל, והיחידה מונה היום כ- 100 אנשי צוות: רופאים, מרפאים בעיסוק, קלינאי תקשורת, דיאטניות, אחיות, עובדים סוציאליים, פיזיותרפיסטים ועובדי מינהל. אנחנו מעניקים למטופלים בביתם את כלל השירותים שהיו מקבלים במוסד אשפוזי".
ד"ר ח'טיב נכנס לתפקיד בחודשים האחרונים לאחר שמילא שורת תפקידים משמעותיים בכללית, ויש לו חזון לעתיד: "אנחנו בתהליך רה-ארגון כדי להמשיך ולתת מענה איכותי, זמין ומקצועי. מאחר ואוכלוסיית ישראל מזדקנת וניכרת עלייה בתחלואה, יש לנו הזדמנות לשפר את היכולת להעניק יותר שירותים בקהילה ובבתי מטופלים, ובכך לשפר את איכות חייהם של המטופלים. כבר היום אנחנו נותנים מענה איכותי סביב השעון ומקבלים הרבה פידבקים חיובים". ד"ר ח'טיב מתייחס לתקופה המורכבת ואומר: "במציאות שלנו אנחנו נדרשים לטפל באנשים שפונו מביתם, והם מתמודדים עם הרבה עומס נפשי וטיפולי. אנחנו כיחידה מסייעים להם בכל מקום אליו פונו, ואנחנו שומרים על קשר ורצף טיפולי מול כל בתי החולים במחוז ובארץ במטרה להבטיח למטופל טיפול איכותי עם שחרורו מבית החולים לקהילה, במיוחד בעת מלחמה ובדגש על אוכלוסיית המפונים. המלחמה נתנה לנו הזדמנות להוכיח כמה שאנחנו חזקים יחד כקהילה אחת גדולה".
מוגש מטעם: כללית, מחוז חיפה וגליל מערבי
פורסם לראשונה: 11:00, 13.10.24