זה יכול לקרות לכולנו, לפעמים פתאום נזכרנו שלא השקנו את העציץ כבר כמה ימים או שיצאנו לחופשה ושכחנו לבקש מהשכנים, אז הנטייה המיידית היא להעמיס ולהציף את הצמח במים – זו טעות גדולה. במצב כזה, האידאל הוא להשקות את הצמח בהדרגה, ראשית לתת למים להיספג ולאפשר לו לפלוט את העודפים, בשביל להאריך את חיי הפרחים עליכם לחכות כמה שעות ולהוסיף רק במידת הצורך על פי מצב האדמה.
1 צפייה בגלריה
פרחי Sflower בחיפה
פרחי Sflower בחיפה
פרחי Sflower בחיפה
(צילום: depositphotos)
דבר נוסף וחשוב לא פחות, לכל אחד מהמינים והסוגים השונים של העציצים ישנם העדפות וצרכים שונים בהקשר ההשקייה. כלומר, הסוקולנטים צריכים כמות שונה של מים מזו של הפיקוס למשל, ולכל אחד מסוגי העציצים הרבים שניתן למצוא, ישנן המלצות שונות לטיפול וטיפוח על מנת שיחזיקו לאורך זמן. טיפ מצויין שקיבלנו ממרין אחת העובדות של חנות הפרחים Sflower בחיפה הוא: אם רכשתם עציץ, לפני שאתם רצים לחפש עליו מידע באינטרנט - תשאלו ישירות את המוכר ממנו רכשתם את העציץ, לרוב הם ידעו להמליץ לכם בדיוק כמה להשקות את העציץ על מנת להאריך את חייו באופן מקסימלי. אם כבר נעשו טעויות בדרך והשקתם יותר מידי, בדיוק בשביל זה אנחנו כאן.
איך יודעים שהשקנו יותר מידי?
עציצים שחווים הצפה מעודף מים, ייראו סימנים כלפי חוץ שיהיו דיי קלים לזיהוי. אם העלים או גוף הצמח (תלוי בסוג עצמו) כפופים כלפי מטה (אך לא יבשים) ואפילו נפוחים מעט בקצוות, ככל הנראה שהוא בסכנת טביעה. כאשר מונחת צלחת מתחת לעציץ (אשר מיועדת לניקוז עודף המים - שהצטברו) עליה להיות ריקה ויבשה ממים, אם היא מלאה משמע יש בעיה.
בנוסף, יש לבדוק את מצב האדמה בעציץ בו מונח הצמח, באופן כללי (להוציא מינים מסויימים), מומלץ שהאדמה תהיה תמיד לחה מעט אך לעולם לא ספוגה במים. את הבדיקה תבצעו באמצעות החדרת אצבע לעומק של כ 3-4 ס"מ לתוכה, אם גם בקצה האצבע אתם חשים רטיבות גבוהה אפשר לומד בוודאות שהעציץ שלכם חווה השקיית יתר. אינדיקציה נוספת לכמות המים בתוך העציץ (במקרה בו הוא עמוק למשל), הוא משקלו. אם לפני ההשקייה משקלו היה סביר ולאחריה הוא כבד באופן משמעותי, ניתן להצביע בבירור על כך שיש באדמה הרבה יותר מידי מים מהנדרש.
יש רופא באולם?!
לאחר בדיקה מקיפה, הצלחתם להסיק באופן חד משמעי שמדובר בהשקיית יתר, אל דאגה יש עוד אפשרות להחיות את הפרחים. כטיפול עזרה ראשונה, קודם כל יש לרוקן את הצלחת שתחתיו מהמים (אם יש בה), ולהעביר את העציץ למקום מואר וחמים יותר. אם בדרך כלל העציץ מונח בתוך הבית, עדיף להוציא החוצה ולמקם אותו במקום חשוף לשמש על מנת לאפשר ייבוש טבעי של האדמה.
במקרים קיצוניים בהם האדמה ספוגה מאוד ונראה שייקח זמן רב לייבשה, יכול להיות שהזמן הדרוש יהיה ארוך מידי מכדי שהצמח ישרוד. לכן, אם יש את האפשרות, מומלץ להוציא את הצמח בעדינות (תוך שנזהרים לא לפגוע בשורשים) ומעבירים למצע חדש שיהיה לכל היותר לח, אך בשום פנים ואופן לא רטוב.
מיותר לציין שבמקרה בו הצמח נפגע מהשקיית יתר, אין להשקות אותו בכלל עד להתאוששות מלאה (הזדקפות העלים וחזרה למצב חיוני) גם לאחר שהאדמה נראית יחסית יבשה.