ארבעה בעלי מסעדות מוכרים בקריות מדברים על הימים הקשים, אבל בעיקר על העתיד ועל התקווה לראות כמה שיותר מהר את הלקוחות יושבים במסעדה.
יוסי וליאור טוכנר - מסעדת סטקיית הבוקרים, קריון
יוסי: "פתחנו באוקטובר וסגרנו במרץ. לא התחלנו עדיין להחזיר את ההשקעה של מיליונים במקום. למזלנו, שילמנו לכולם לפני, אנחנו לא חייבים לאף ספק שקל. אנחנו מסעדנים ותיקים ומבינים שהמחזור זה לא רווח, וצריך לשמור קפיטל ליום שחור, ולכן לא נכנסנו ללחץ בתקופה הזאת.
"ביום שישי שעבר שבוע החלטנו לפתוח למשלוחים וטייק אוויי. בנינו פלטפורמה עם יועצים ומומחים ותפריט מיוחד לקורונה שהוא נגיש לכל שכבות האוכלוסייה, מהמבורגר ועד סנדוויץ' קורנביף, וההיענות מאוד יפה. חיכינו עד עכשיו כי רצינו לעשות מוצר נכון.
"בתחילת המשבר הוצאנו מאה עובדים לחל"ת משתי המסעדות. אנחנו מתקשרים לעובדים ושואלים אם צריך עזרה. בשכר דירה מתחשבים בנו בשלב הזה, ובנוסף יש הטבת ארנונה. מעבר לזה לא קיבלנו כלום מהמדינה, ואני גם לא מצפה לקבל.
"את תקופת הסגר העברתי בבית כמו כולם. הורדתי 11 ק"ג בחודשיים האלה, סיגלתי אורח חיים בריא שכולל ספורט כל יום ותזונה נכונה. היה בונדינג עם אשתי, היה לנו כיף ביחד, אז חוץ מהריחוק מהנכדים, אפשר להגיד שנהניתי.
"לא יהיה לנו קשה לצאת מהמצב. נפעל לפי החוקים ונתרומם לאט לאט. שמענו שיפתחו לישיבה בסוף החודש, וזה מעודד. אנחנו כבר מתכננים להביא פרגודים שקופים להפריד בין השולחנות, יהיה רומנטי. אני מסתכל על חברים מהענף.
"מי שלא שמר על עצמו במשך השנים וחי כאילו אין מחר, נמצא בבעיה. הקורונה היכתה בכולם, אף אחד לא ידע איך לעכל את זה. לא משנה מה הממשלה תעשה, תמיד יהיה מי שיגיד שלא טוב לו. לי אין טענה. אני בן 67 עם מחלות רקע, ומבין את הצורך בשמירה ההדוקה".
יאיר מלכה, הבעלים של גרג, ביגה וסנדוויץ' בר, ומפעל לאפיית מוצרים ללא גלוטן
"מ-15 במרץ סגרנו הכל. בשבוע האחרון התחלנו לפתוח בהדרגה לטייק אוויי ומשלוחים. יש 140 סניפים, וכל פעם פותחים עוד מקום. את ביגה בקרית חיים פתחנו למשלוחים ועובד שם מאוד חזק. את גרג נפתח עוד מעט. עד סוף המשבר כל הסניפים יחזרו לפעולה, ברגע שאפשר יהיה לשבת. אנחנו עוזרים לזכיינים, בעלי הבית עוזרים בשכירות, יש הטבות ארנונה. מעל 5,000 עובדים יצאו לחל"ת ואנחנו גם מחכים לפיצויים של המדינה. הנזק הוא אדיר, אבל מאמינים שנצא מזה.
"בנינו תפריטים במיוחד למשלוחים וטייק אווי, אפשר גם להזמין מוצרים ולעשות הרכבה של המנה בבית. אנחנו מרגישים את הרעב של האנשים לצאת. ברור שיש מיתון, אבל אני אופטימי ומאמין שיהיו פה מכירות מטורפות, אנשים לא ייצאו לחו"ל אז לפחות ילכו למסעדות ולקניות. לא נקבל אף פעם את מה שהפסדנו, אבל חייבים לחשוב חיובי, אנרגיות טובות מביאות עסקים טובים. תוך שבועיים יהיו בתי קפה ומסעדות פתוחות.
"בסגר בישלתי ארוחות עם המשפחה, היינו יחד ועשינו הרבה ספורט. זו שנה ראשונה שאני לא נוסע לחו"ל, ואני מבסוט מזה. הדברים היפים ביותר זה בחינם - משפחה, חברים, לישון לצחוק, לשחות. לא בהכרח להרוויח הרבה זה להיות מאושר. אני מבין שהסגר היה הכרחי, אבל לדעתי אפשר היה לפתוח עוד קודם".
"עושים טייק אוויי כדי להישאר מאוזנים"
לי חזן, שותף עם אחיו שגיא ודין - קפה לנדוור, צומת מוצרט
"ברגע אחד נכפתה עלינו מציאות של מקום שומם. לא סגרנו, המשכנו לעבוד במתכונת של משלוחים, חוץ מימי פסח. אנחנו עושים את זה בעיקר כדי להישאר עם הראש מעל המים. אין רווחים, אלא יותר להחזיר הוצאות ולשלם לשניים-שלושה עובדים בתקופה הזאת. כרגע אנחנו משלמים שכירות מלאה, אך נקווה שנסתדר עם בעל הבית.
"יש לנו, כמו כולם, פטור מארנונה, והרשת באה לקראתנו בדמי הזכיינות. למזלנו הגענו למשבר עם מצב כלכלי שנותן לנו לנשום חודש חודשיים, אך אם זה יימשך, אנו עלולים לקרוס. בינתיים הוצאנו כמעט את כל העובדים לחל"ת. האחים שלי ואני עושים את המשלוחים, דופקים בדלתות של הלקוחות הקבועים ומקבלים טיפים.
בזמן הסגר בעיקר עבדתי אף יותר שעות מבעבר, ובבית בעיקר חשבתי על העתיד, הרבה דאגות ולילות ללא שינה. שמעתי שבסוף מאי תהיה פתיחה של המסעדות, אנחנו מתארגנים לזה, מחכים בקוצר רוח. יהיו עסקים שייפגעו מהמציאות החדשה בענף, אלה סיטואציות שאף אחד לא התכונן אליהן. קולגות מספרים שייאלצו לסגור. אני מקווה שהממשלה תיתן לענף מענקים הרבה יותר רציניים ממה שמוצע כרגע. צריך להתחשב בעצמאים שזה כל עולמם, אנחנו נותנים תעסוקה למאות אנשים, והפעם צריכים להחזיר לנו. אם יהיו בחירות, אני מקווה שהשולמנים ירוצו, אשמח להצביע להם. זאת מציאות מורכבת שמראה מי הם השקופים באמת שמחזיקים את המדינה, וחייבים לעשות שינוי אמיתי".
גלית אביצרור, שותפה עם נטלי אוחיון ולירז סירין - מסעדת רפאלו קריון
""אנחנו כאן ארבע שנים, לקראת פתיחת סניף נוסף בביג קרית אתא. ואז הגיעה הקורונה, ונאלצנו לעצור הכל ולסגור. בשבוע שלפני פסח חזרנו לסשן ראשון של משלוחים, ולפני שבועיים פתחנו שוב למשלוחים עם תפריט למוצרים שאנחנו יודעים שלא יאכזבו ויעמדו בזמן של המשלוח. עכשיו הוספנו אופציה של טייק אוויי, ויש היענות סבירה. בימים כתיקונם יש תור גדול וצריך להזמין מקום שבוע מראש, והנה אנחנו כיום במצב המוזר הזה, בו הוצאנו כ-70 עובדים לחל"ת.
השארנו שני עובדים במטבח, ואנחנו מקבלות את הטלפונים, אורזות את המנות ודואגות לשלוח אותן. כרגע עד אפריל אנחנו לא משלמות שכירות לקניון, ואני מקווה שלא יגבו על מאי וחצי מרץ. לא יודעת מה עם ההגבלות ההזויות של 50 אחוז תפוסה, וחוששת שאנשים פחות יבזבזו כסף ומה שהיה זה לא מה שיהיה. תחום המסעדנות ישתנה. ביום שאחרי, החזקים ישרדו.
"קולגות שאני מכירה כבר מפרסמים שהם מוכרים ציוד. אנחנו שילמנו לספקים כי ככה צריך לעשות, וזה השם שלנו. אני מאמינה שבבחירות הבאות יגיעו השולמנים לכנסת וכולנו נתמוך בהם וישנו סדרי עולם. אבל אם יהיו בחירות ותהיה נציגות לעצמאים, בפעם הראשונה לא אשים ביבי בקלפי.
"הייתי בבית לא מעט בסגר, תרמתי כליה לפני שלוש שנים, אז אני וגם בעלי בקבוצת סיכון. עשיתי ספורט והרבה זמן משפחה. בישלתי, אפיתי וחילקתי, וגם השלמתי שעות שינה. אני מקווה שהמסעדות ייפתחו בהקדם וייתנו לנו לעשות הכל כמו שצריך, בלי חסדים של אף אחד. כלכלית נטשו אותנו, ולא סתם אומרים שאנשים ימותו יותר מדיכאון. בשבוע שעבר הגענו למסעדה ומצאנו כמה כמה עובדים שהגיעו ועשו ניקיון פסח, זה ריגש אותנו ברמות של דמעות בעיניים".
פורסם לראשונה: 09:06, 08.05.20